"Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj": Ljubljani bliži Beograd nego Zagreb

Za svoju prvu zvaničnu posetu regionu Zapadnog Balkana, gde Slovenija ima značajne spoljne i ekonomske interese, premijer Marjan Šarec izabrao je Srbiju

Foto: Slobodan Miljević/Vlada RS

Zvanična poseta premijera Marjana Šareca Srbiji znači jačanje dobrih političkih odnosa Ljubljane i Beograda, a istovremeno zahlađenje odnosa između Ljubljane i Zagreba, ocenjuju mediji.

Za svoju prvu zvaničnu posetu regionu Zapadnog Balkana, gde Slovenija ima značajne spoljne i ekonomske interese, premijer Marjan Šarec izabrao je Srbiju.

Na poziv srpske premijerke Ane Brnabić, Šarec danas posećuje najveću zemlju na prostoru bivše Jugoslavije i primiće ga celi državni vrh Srbije. Pored Brnabić, sa Šarcom će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Marjan Šarec i Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Vlada RS

Učestalost poseta pokazuje da Slovenija najbliže kontakte, među svim zemljama zapadnog Balkana, održava sa Srbijom. U januaru ove godine, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bio je u zvaničnoj poseti Srbiji, sa jakom poslovnom delegacijom koju je činilo preko 100 slovenačkih privrednika i poslodavaca.

Ovog puta poseta premijera Šareca je političke prirode, pri čemu su ekonomska pitanja stavljena na stranu, jer se ne planira sastanak sa privrednicima.

Svrha posete je konsolidacija dobrih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje dve zemlje, saopšteno je iz kabineta premijera Slovenije. Poseta znači nastavak susreta dve zemlje na najvišem političkom nivou i uspostavljanje dijaloga na nivou aktuelnih premijera.

Odnosi između Slovenije i Srbije su dobri i bliski, o čemu svjedoči činjenica da Slovenija i Srbija od 2013. godine organizuju zajedničke sastanke vlada, koji su uvedeni u cilju jačanja saradnje i postepenog rešavanja otvorenih pitanja.

- Poslednji zajednički sastanak bio je u februaru prošle godine u Sloveniji, a sledeći sastanak će odrediti današnji premijeri. Glavne teme razgovora biće razmena mišljenja o situaciji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, dok će Šarec potvrditi podršku Slovenije napretku Srbije u reformama i njenim naporima za članstvo u EU - objasnio je kabinet premijera.

Doček premijera Slovenije, Ivica Dačić i Marjan Šarec - Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

- Poseta Šareca Srbiji je pokušaj Slovenije da ojača položaj u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, posebno s obzirom na moguće imenovanje Slovenca Janeza Lenarčiča za evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku - rekao je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Slovenija će 2021. godine predsedavati Savetom EU, što znači da mora poboljšati i učvrstiti svoj položaj u regiji, smatra Bećirović. On napominje da je posjeta premijera Šareca Srbiji, kao prva takva poseta regionu, značajna. Očekivalo se da će Šarec posetiti Hrvatsku, sa kojom Slovenija ima najmanje tri puta veću trgovinsku razmenu, a obe zemlje su članice EU i NATO.

- Iz ovoga se može zaključiti da i dalje možemo očekivati (ne)rešavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom - rekao je Bećirović, ukazujući na "zamrznute" političke odnose Slovenije i Hrvatske, koji su rezultat hrvatskog ignorisanja i neprovođenja presude o graničnoj arbitraži između dve zemlje.

Ne samo sa Slovenijom, Hrvatska je u lošim odnosima sa većinom zemalja zapadnog Balkana i posebno pogoršava te odnose sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, upozorava Bećirević, koji takođe očekuje da će Hrvatska dodatno zaoštriti odnose sa komšijama tokom ovogodišnje predsjedničke izborne kampanje.

- Možda je logika Šareca, politike zapadnog Balkana, grubo rečeno, neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj - dodao je Bećirović.

Na kraju današnje službene posjete Šarec će se sastati i sa Slovencima koji žive ili rade u Srbiji. Procenjuje se da u Srbiji živi do 10.000 ljudi slovenačkog porekla. Pored toga, najveći broj slovenačkih kompanija u inostranstvu registrovan je u Srbiji - više od 1.500, od kojih je 800 aktivno, i zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

Vrednost investicija prelazi milijardu evra, a Srbija je među zemljama zapadnog Balkana najvažnija investiciona destinacija za slovenačke kompanije. Vrednost srpskih investicija u slovenačku privredu prelazi 200 miliona evra.

(Telegraf.rs/FoNet)