Još uvek nije kasno za dogovor, bojkot je ekstremno rešenje: Klačar o sastanku vlasti i opozicije

- Važno je da svi akteri koji su uključeni blagovremeno obaveste javnost o ključnim porukama i najvažnijim rezultatima - rekao je Klačar

Suviše je rano prognozirati da li će doći do dogovora između vlasti i opozicije, smatra izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar koji veruje da će se nakon još jednog ili dva naredna sastanka verovatno znati da li postoji zajednički imenitelj.

Na pitanje o formatu razgovora koji podrazumeva da deo sastanka bude otvoren za javnost, a da potom učesnici razgovaraju "iza zatvorenih vrata", Klačar napominje da je važno da se napravi format u kojem će se svi akteri osećati "komforno", jer dijalog između vlasti i opozicije dolazi posle dužeg vremena.

- Važno je da svi akteri koji su uključeni blagovremeno obaveste javnost o ključnim porukama i najvažnijim rezultatima - rekao je Klačar za Tanjug.

Upitan da li mu se čini da je opozicija već donela odluku o bojkotu, jer su posle jučerašnjih razgovora saopštili da je vremena jako malo i da ih "vlast gura u bojkot", a da su, s druge strane, razgovori sa predstavnicima vlasti tek počeli, Klačar kaže da ne veruje da su oni već odlučili.

- Ne verujem da je opozicija donela odluku o bojkotu, najpre, jer je potrebno da oni između sebe razgovaraju kako bi se takav front, ukoliko bi do bojkota došlo, proširio. S druge strane stranke koje su u procesu dijaloga sa vlašću su time pokazale da im je stalo da pronađu neku vrstu zajedničkog imenitelja - ocenio je Klačar.

Bojan Klačar - Foto: Medija centar Beograd

Smatra da još uvek nije kasno za dogovor, te da će se do druge polovine septembra, za kad je opozicija najavila da će saopštiti odluku o bojkotu, sigurno održati još nekoliko sastanaka i da će se znati da li postoji nit oko koje dve strane mogu da se usaglase.

- Ukoliko ta nit postoji sasvim je dovoljno vremena da se i pravno i tehnički te promene inkorporiraju u postojeću regulativu - dodao je Klačar.

On ocenjuje da je bojkot ekstremno političko rešenje i kao takvo može da donese mnogo onima koji se za njega odluče, ali može i da nanese veliku štetu, te da se u slučaju takvog rešenja ne mogu očekivati neka "srednja rešenja".

- Ili će biti veoma dobra odluka za opoziciju ili veoma loša. Opozicija mora da bude jako pažljiva u sameravanju, ne samo kakve će političke posledice biti dva ili tri meseca posle izbora, već šta će se desiti za godinu ili dve nakon izbora, jer u suštini nijedna stvar za njih neće biti ista kao što je danas - kaže Klačar.

Kada je reč o međunarodnom faktoru koji bi, po ocenama pojedinih opozicionih politčara, mogao da utiče na ishod razgovora, Klačar kaže da ga ne treba ni precenjivati, ni potcenjivati.

- Skloni smo vrlo često da precenimo taj faktor. Duboko verujem da ključ rešenja zavisi isključivo od aktera na unutrašnjem planu, ne zato što međunarodni akteri nemaju svoje interese, već zato što je pitanje izbora dominanto sušitnsko pitanje za ljude koji žive u Srbiji - zaključio je Klačar.

(Telegraf.rs/Tanjug)