Ziberaj negira mogućnost da osumnjičen za ratni zločin bude izručen Srbiju: Puštaju ga na slobodu?

Morina je uhapšen po poternici Srbije, a zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom

Jetljir Ziberaj, savetnik šefa tzv. kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija, tvrdi da bivši pripadnik tzv. OVK Tomor Morina, uhapšen nedavno u Severnoj Makedoiji ne može biti izručen Srbiji. A, Naser Raufi, advokat bivšeg pripadnika tzv. OVK, Tomora Morine, očekuje da će njegov branjenik biti sutra pušten iz pritvora, uprkos, kako kaže, zahtevu Srbije za njegovo izručenje, prenela je prištinska Gazeta Expres. Raufi kaže da očekuje pozitivnu presudu skopskog suda po njegovom zahtevu.

Ziberaj je na svom fejsbuk profilu napisao da blisko sarađuje sa vlastima Severne Makedonije na ubrzanju procedure oslobađanja Morine.

- Da budem jasan: Ne postoji šansa da bivši borac za slobodu Tomor Morina bude izručen Srbiji. Mi blisko sarađujemo s vlastima Severne Makedonije diplomatskim i institucionalnim kanalima kako bi se postupak što pre sproveo i Tomori se vratio svojoj porodici - napisao je Ziberaj.

Morini su makedonske vlasti odredile jednomesečni pritvor zbog mogućnosti bekstva, a njegovo hitno oslobađanje tražili su ambasador tzv. Kosova u Skoplju, Gjergj Dedaj , lider Pokreta Samoopredeljenja, Albin Kurti i zamenik premijera za evropska pitanja u makedonskoj vladi Bujar Osmani.

Nakon hapšenja Morine prošle sedmice po poternici Srbije, koja ga tereti za zločine nad srpskim civilima tokom poslednjih sukoba na kosovskoj teritoriji, Sud u Skoplju je bivsem pripadniku tzv. OVK iz Ðakovice, odredio pritvor od 30 dana.

Raufi kaže da je ponovljeni zahtev za oslobađanje Morine predao juče i da sada čeka presudu suda koji mu je odredio pritvor.

Raufijev prethodni zahtev za puštanje Morine na slobodu odbijen je pre dva dana sa obrazloženjem da je "strani državljanin" i da postoji mogućnost od bekstva, a on je tom prilikom rekao da se čeka "od Beograda da preko Interpola dostavi dokaze koje ima u vezi sa zahtevom za izručenje Morine".

Avokat Morine smatra da bi njegov klijent sada mogao biti pušten iz pritvora uz posebne zaštitne mere.

- Mislim da se sa ovom dinamikom razvoja situacije koja je zaista ubrzana , pritvor Morini sutra biti ukinut - rekao je Raufi.

Inače, jutros su u Ðakovici, rodnom mestu Morine, održani protesti sa zahtevom da on bude odmah pušten iz pritvora u Severnoj Makedoniji.

Protest su organizovala udruženja učesnika poslednjih sukoba na KiM, porodice poginulih pripadnika tzv. OVK i navijačka grupa "Crvene jakne", preneo je makedonski portal Alb, na albanskom jeziku.

Morina je uhapšen po poternici Srbije, a zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom.

(Telegraf.rs/Tanjug)