Ključ napretka regiona je u rukama SAD: Kakva je budućnost Balkana?

Ipak priče o eventualnom uvođenju sankcija Srbiji i tzv. Kosovu od strane SAD, ukoliko se ne postigne dogovor između Beograda i Prištine, nisu realne - tvrdi novinar i analitičar Jovanović

Od SAD zavisi rešavanje kosovskog problema, tvrdi Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar koji u intervjuu za Insajder objašnjava da otkazivanje samita u Parizu je samo još jedna potvrda nesposobnosti i nemoći EU.

- Angela Merkel i Emanuel Makron su doživeli pljuvanje u lice od strane kosovskih zvaničnika. I da budem potpuno jasan, nikada tako nešto Tači i Haradinaj ne bi smeli da pomisle, a kamoli urade, da nisu imali zeleno svetlo iz Vašingtona - izjavio je on.

Jovanović pak smatra da priče o eventualnom uvođenju sankcija Srbiji i tzv. Kosovu od strane SAD, ukoliko se ne postigne dogovor između Beograda i Prištine, nisu realne.

Budućnost Srbije ipak, sviđalo se to nekome ili ne, jeste u sadašnjem predsedniku Aleksandru Vučiću, tvrdi on, jer "on nema alternativu na političkoj sceni".

Od SAD zavisi rešavanje kosovskog problema, tvrdi Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar-Printskrin: Youtube/PULS BN TV

- On će sigurno biti najvažnija i najuticajnija politička ličnost i naredne četiri godine. Važno je istaći da je predsednik Vučić jedini u stanju da postigne istorijski sporazum sa Albancima i da nas pomiri sa Bošnjacima i Hrvatima. Time bi, konačno, posle tri decenije, zaustavio naše lutanje bespućima obmana i zabluda i stvorio mogućnost da svoj pogled usmerimo ka budućnosti. Takođe, želim da kažem da će sve ovo biti izuzetno teško i da Vučića očekuju dve veoma teške godine - naglasio je Jovanović.

Kada je reč o uplitanju "svetskih centara moći u političke prilike na Balkanu" Jovanović tvrdi da je tačno da pojedine države imaju interes ko bi trebalo da čini vlast u državama regiona, ali u praksi to nije uvijek tako.

- Ni Vašington, ni Moskva, ni Berlin, ni Ankara ne sastavljaju Savet ministara. Niko se time ne bavi, niti bilo ko od ovih država u ovom trenutku ima interes za tako nešto. Formiranje novog Saveta ministara će zavisiti od dogovora Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika - rekao je on i objasnio da će region u narednim mesecima "tapkati u mestu".

- Naš put ka EU je usporen možda i potpuno zaustavljen zbog problema sa kojima se EU suočava poslednjih godina. Nesposobna, korumpirana i kompromitovana briselska administracija nemoćna je bilo sta da reši. Ključ za napredak čitavog regiona nalazi se sa druge strane Atlantika - tvrdi on.

Ipak, smatra da najave o zajedničkom ulasku Srbije i BiH u NATo nisu realne u ovom trenutku.

(Telegraf.rs/Insajder.in)