Na odluku Prištine ćemo tek reagovati: Brnabić sutra na Samitu u Poznanju

Brnabić je ukazala na sve veće provokacije Prištine, koje, ističe, utiču na regionalnu bezbednost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas, u izjavi Tanjugu, reakciju Beograda na odluku Prištine o zabrani ulaska svim srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju.

Brnabić je ukazala na sve veće provokacije Prištine, koje, ističe, utiču na regionalnu bezbednost, saradnju i povezivanje.

Prema njenim rečima, Priština sve učestalije povlači takve poteze, uključujući današnju odluku o "blanko zabrani" svim zvaničnicima iz centralne Srbije da putuju na teritoriju Kosova i Metohije.

- To je nešto na šta ćemo tek reagovati - poručila je ona.

BRNABIĆ SUTRA NA SAMITU U POZNANJU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra na Samitu Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koji se ove godine održava u poljskom gradu Poznanju.

Pored učešća na samitu, koji je već okupio značajan broj učesnika, šefova država ili vlada i evropskih predstavnika, premijerka će imati i niz bilateralnih sastanaka, pa će se tako, između ostalog, sastati i sa komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc i premijerkom Velike Britanije Terezom Mej.

Samitu u Poznanju prisustvuju predstavnici više članica Evropske unije, šefovi država i vlada, ministri, predstavnici civilnog sektora iz regiona.

U video poruci uoči samita, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i pokrenula proces pre pet godina, navela je da ima još "napetosti" u regionu koje se moraju prevazići.

Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

Sastanak u Poznanju je, inače, prvi posle otkazivanja samita u Parizu na kojem učestvuju i predstavnici Beograda i Prištine.

Iz Prištine je, naime, najavljen dolazak kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Susret delegacija, makar i slučajan, neformalan, u prolazu, "pao bi" nakon najnovijeg zaoštravanja odnosa do kojeg je došlo posle sporazuma Prištine i Tirane o zajedničkoj spoljnoj politici i, naročito, posle odluke Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da ulaze na teritoriju KiM.

Problem taksi koje je Priština uvela za proizvode iz centralne Srbije postoji već nekoliko meseci.

Komesar za proširenje Johanes Han je, inače, ranije danas u Poznanju, pozvao da se reši pitanje taksi koje je Priština nametnula Srbiji, rekavši da se EU protivi nametanju trgovinskih barijera kao sredstva političkog pritiska.

Samit se održava u Poznanju jer Berlinskom procesu trenutno predsedava Poljska, koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila ekonomiju, povezivanje, civilno društvo i bezbednost.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu 2014. godine, zatim Beču, Parizu, Trstu i Londonu, 2018.

Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"IDEMO SAMOUVERENO - SRBIJA IMA DOSTA TOGA DA POKAŽE"

Srbija ove godine ponovo ide na regionalni samit u okviru Berlinske inicijative sa dobrim i konkretnim rezultatima na regionalnom povezivanju i saradnji, uprkos stalnim provokacijama Prištine, poručuje predsednica srpske vlade Ana Brnabić uoči odlaska u Poznanj.

- Idemo samouvereno, jer imamo situaciju da je Srbija ponovo dala sve od sebe, da ima konkretne rezultate i šta da pokaže i pored toga što je od prethodnog sastanka do sada na agendi bilo mnogo više smetnji regionalnom povezivanju i saradnji - istakla je Brnabić za Tanjug uoči odlaska u Poljsku.

Ona je tako odgovorila na pitanje sa kakvim očekivanjima ide na sastanak, imajući u vidu da Berlinski proces podrazumeva saradnju na zajedničkim projektima u regionu, ali da nije uzeo u obzir mogućnost političke hirovitosti Prištine, odnosno mogućnost nelogičnih poteza, kakav je, na primer, uvođenje taksi.

Brnabić je istakla da je Srbija uradila mnogo od kada je održan poslednji samit u Londonu, uprkos tim, izuzetno teškim okolnostima.

- Tu pre svega mislim na sve veće provokacije Prištine, ponašanje koje utiče na na regionalnu bezbednost, saradnju i povezivanje. Pre svega mislim na takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje su uvedene u novembru prošle godine, ali i niz drugih poteza koje Priština povlači sve učestalije - kazala je predsednica srpske vlade.

Brnabić ukazuje da je Berlinski proces, koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, 2014. godine, vid saradnje koji je do sada bio prilično uspešan.

- U svakom slučaju je pokrenuo zdravo-razumske, pametne, jasne, konkretne inicijative, pre svega u oblasti infrastrukture, ekonomskog povezivanja, ukidanja administativnih procedura i čekanja na granicama, što smo pokrenuli i nadam se da će dati rezultate. Ali, i regionalno povezivanje mladih kroz regionalnu Kancelariju za mlade - podsetila je Brnabić.

Naglasila je da Srbija ima tri velika rezultata koja će predstaviti.

Srbija je, navodi, u aprilu bila domaćin digitalnog samita Zapadnog Balkana, na kome je potpisan izuzetno važan regionalni sporazum o romingu, kako bi se smanjile roming tarife u regionu.

Prva faza primene sporazuma krenula je u implementaciju od 1. jula i to je, kako je kazala, nešto konkretno za građane.

Druga velika stvar, prema njenim rečima, je što su završeni razgovori i sve administrativne procedure oko osnivanja Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čije će sedište biti u Beogradu.

Podsetila je da je to prvo regionalno sedište jedne organizacije u Srbiji, a planirano je da se otvori u septembru.

Treća velika stvar, kako je dodala, je infrastrukturni uspeh - Koridor 10, jedan od najvažnijih za regionalno povezivanje.

Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Danas imamo autoput od Mađarske do Severne Makedonijie, kompletno povezan autoput od Hrvatske do Severne Makedonije. U narednih par meseci završićemo i istočni krak Koridora 10. Najavljujemo do kraja jula početak radova na infrastrukturnom povezivanju sa BiH, odnosno izgradnju autoputa  -rekla je ona.

Ukazala je i na još jednu stvar koju je Srbija pokrenula regionalno, mada nije deo Berlinskog procesa, a to je otvaranje regionalnog centra Svetskog ekonomskog foruma za 4. industrijsku revoluciju.

- To će biti prvi regionalni centar koji Svetski ekonomski forum ima igde. Imaju svoje pojedinačne centre u pojedinačnim državama, ali nemaju ni u jednoj državi centar za ceo region - dodala je ona, najavljujući otvaranje u januaru.

Poznanj okuplja veliki broj evropskih lidera, a već je poznato i ko će biti na čelu EU administracije, te je pitanje da li to daje mogućnost da se iznova, u neformalnim razgovorima u Poznanju, krene u neku vrstu lobiranja po pitanju stvaranja uslova za nastavak dijaloga.

Premijerka ukazuje da će Poznanj svakako biti prilika za razgovore sa visokim predstavnicima drugih država, jer će na Samitu učestvovati i premijeri Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske, ali i Velike Britanije, te i domaćin, šef poljske vlade.

- Biće to dobra prilika da razgovaramo o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama Srbije - kaže Brnabić.

Svaki regionalni sastanak je, kaže premijerka, za nju dobra prilika da prenese šta je Srbija sve uradila:

- Odnosno, na koji način je Srbija zemlja koja šalje najbolje signale u smislu regionalne saradnje, povezivanja, tolerancije, gledanja u budućnost, okretanja fokusa ka jednom drugačijem Balkanu - ukazala je ona.

Posebno značajan je susret sa britanskom premijerkom Terezom Mej, a Brnabić izražava zadovoljstvo što do njega dolazi na inicijativu Mej, sa kojom će da razgovara o nekim pitanjima koja su pokrenuta u Londonu, ali i o bilateralnim odnosima.

(Telegraf.rs/Tanjug)