Delegacija Prištine za dijalog sa Beogradom proglašena neustavnom

Sud je takođe utvrdio da "prenos nadležnosti ustavnih institucija na 'poseban mehanizam' uspostavljen u osporenom zakonu predstavlja mešanje u vršenje nadležnosti institucija utvrđenih Ustavom"

Ustavni sud tzv. Kosova doneo je odluku prema kojoj se Pregovaračka tim Prištine u dijalogu za Beogradom, proglašava neustavnom.

- Državna delegacija koja je osnovana osporenim zakonom nije predviđena Ustavom i nije predviđena unutar oblika vladanja i podele vlasti. Kao takva, državna delegacija se ne može uključiti u uzajamno dejstvo podele, kontrole i balansiranja vlasti i ne može se mešati u oblik vladanja, odnosno u strukturu podele vlasti kao što je utvrđeno članom 4. Ustava - navodi se u saopštenju Ustavnog suda tzv. Kosova.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, sud je takođe utvrdio da "prenos nadležnosti ustavnih institucija na 'poseban mehanizam' uspostavljen u osporenom zakonu predstavlja mešanje u vršenje nadležnosti institucija utvrđenih Ustavom".

Skupština tzv. Kosova je na vanrednoj sednici u decembru 2018. usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom na predlog opozicione Socijaldemokratske partije, partije formirane podelom pokreta Samoopredeljenje, koja predviđa formiranje nove državne delegacije u dijalogu sa Srbijom, podseća RSE.

Za šefa delegacije je izabran predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, aktuelni gradonačelnik Prištine, i Fatmir Ljimaj iz vladajuće Inicijative Socijaldemokrata.

(Telegraf.rs)