Svuda su ih tukli po telu! Naprsnuće lobanje, napukla rebra i jagodične kosti: Ove fotografije pokazuju svu brutalnost ROSU (FOTO)

Šestorica srpskih civila, koje su pripadnici ROSU uhapsili u utorak u Zubinom Potoku, oslobođeni su i zadržani radi analiza u bolnici

Sva šestorica Srba, civila, koje su specijalne jedinice kosovske policije uhapsile u utorak u Zubinom Potoku oslobođena su sinoć, saznaje Telegraf.rs. Trojica su tokom večeri zatražili lekarsku pomoć zbog povreda koje su im naneli prištinski specijalci.

Srbi su oslobođeni nakon što je sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, odeljenja u Zubinom Potoku, Ljiljana Stevanović, odbila zahtev kosovskog tužilaštva da im odredi pritvor.

Sudija Stevanović je ocenila da ne postoji dovoljno dokaza tužilaštva da se Srbima produži pritvor, koji im je, inače, određen zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Inače, kako je danas saopštila kancelarija "kosovskog tužioca" šest Srba je uhapšeno "zbog ometanja pravde", za šta su i optuženi.

Kako tvrde vlasti tzv. Kosova, oni su "ometali policijsku akciju, podigli barikadu na putu kod Zubinog Potoka, koristeći automobile i druge prepreke".

Oslobođeni su Predrag, Tomislav, Marko i Ivica Milovanović, kao i Miloš Orlović i Dejan Dimović, srpski je član osoblja UN.

UNMIK je tokom jučerašnjeg dana u saopštenju dostavljenom Tanjugu potvrdio da je srpski član osoblja UN, koji je uhapšen tokom akcije kosovske policije na severu KiM, pušten na slobodu i prevezen u bolnicu.

Foto: Telegraf

Trojica Srba - Marko i Ivica Milovanović i Miloš Orlović, primljeni su tokom večeri u KBC u Severnoj Mitrovici zbog povreda koje su dobili tokom policijske akcije kosovskih specijalaca u Zubinom Potoku.

- U večernjim satima primljeni su Marko Milovanović (34), Ivica Milovanović (57) i Miloš Orlović (28), zbog povreda zadobijenih u toku jučerašnjih dana. Radi se o povredama glave i tela. Oni su na praćenju na hirurškom odeljenju, ima povreda koje su teške prirode, a oni su za sada stabilnog zdravstvenog stanja i biće na daljem praćenju i pod terapijom. Imamo još nekoliko pacijenata koji su sada pristigli i u toku su njihova obrađivanja - kazao je dr Dragiša Jakšić.

Foto: Telegraf

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović izjavio je jutros da su svih šestorica srpskih civila, koje su pripadnici ROSU uhapsili u utorak u toj opštini, oslobođeni i da su zadržani radi analiza u bolnici.

- Oko 18 sati oslobođena su prva tri pritvorenika i oni su odmah su prebačeni u bolnicu. Konstatovano je da imaju naprsnuće lobanje, napukla rebra i jagodične kosti -precizirao je Vulović u izjavi za RTS.

- To je brutalnost, da im lomite vilice, rebra, a onda ih terate da daju izjave - istakao je Vulović.

Foto: Telegraf

On je rekao da je ruski državljanin, pripadnik UNMIK-a koji je oslobođen u utorak, zadržan na lečenju u bolnici.

- Drugi član UN misije koji je bio uhapšen, Dejan Dimić, ima naprsnuće lobanje i polomljena mu je jagodična kost - dodao je Vulović.

Vulović je naveo da je u akciji specijalnih jedinica kosovske policije uništeno oko 35 automobila, šest ili sedan kamiona, jedan restoran i četiri-pet kuća.

On je dodao da su čak skidali tablice sa KM i BG oznakama i tim automobilima lomili šoferšajbne.

- Prvog dan nakon ovih događaja opština je formirala komisiju koja će utvrditi šta su sve ROSU jedinice uradile. Druga stvar je da se utvrde sva rušilačka dejstva, kao što su lomljenje automobila i kamiona i da bude utvrđena materijalna šteta - rekao je Vulović.

- Građani koji su pretučeni, a koji nisu na spisku nikada nisu imali problem sa zakonom i neko za to mora da odgovara. Trudićemo se da dođemo do pravde i istine - zaključio je Vulović.

O načinu na koji su specijalci iz Prištine postupali sa Srbima, sinoć je za Telegraf.rs govorila i Mlađana Milovanović iz Donje Varage, čiji su muž i sin Ivica i Marko bili uhapšeni.

Ona i grupa njenih poznanika i rođaka pošla je za Zubin Potok, kada ih je kosovska policija presrela i bez ikakvog povoda počela da tuče i hapsi.

- Presreli su nas i sve pobacali na zemlju. "Ruke u vis", pa na pod. Počeli su da vezuju ruke i da biju, prvo muškarce po glavi i stomaku. Svuda su ih tukli. Moju ćerku, onu koja je bila na putu, oni su je gurnuli prvo, pa su je posle udarili u leđa. Sve njih su poveli, sa lisicama na rukama... gde ih već voze. Pošli su da vode moju ćerku, ali ja sam trčala za njom, nisam dala, tražila sam da je vratim kući - svedoči Mlađana iz Donje Varage o brutalnosti koju je doživela.

Kako tvrdi, jedan policajac je rekao njenoj ćerki "da se vrati, pošto joj je majka bolesna".

- Mi smo se vratile kući plačući. Za ostale, nit znam gde su ih odveli, ni šta. Kasnije smo čule da su ih odveli u južni deo, dole... I opet su ih bili u bovu kad su ih vodili dole. Oni su prenoćili tamo. Juče su imali suđenje. Muž mi je već sad tu u bolnici, pretučen. Slomljena su mu rebra, tukli su ga po bubrezima, glava cela, oči, uši, ne znam šta više nije - priča ona.

Kako kaže, specijalci uhapšene nisu tražili svoje imenom i prezimenom, već su nasumično počeli da im stavljaju lisice na ruke. Ko nije hteo da legne na prvu komandu, odmah je dobijao batine. Obraćali su im se na srpskom jeziku.

(Telegraf.rs)