Kad je potrebno da nastupe protiv Srbije, onda su ujedinjeni! "Gospodar Kosova" okupio Tačija i Haradinaja: Evo šta su sve dogovorili

Kako je Veselji izjavio posle sastanka, razgovor među njima je bio konstruktivan i osigurana je stalna koordinacija

Nije tajna da su poslednjih meseci Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, premijer i predsednik privremenih prištinskih intitucija u lošim odnosima i da su brojna njihova razmimoilaženja. Međutim, osim što su zajedno bili u Berlinu na Samitu o Zapadnom Balkanu, danas ih je ponovo okupio Kadri Veselji, predsednik Skupštine tzv. Kosova, poznat kao "Gospodar Kosova". Održali su sastanak, sa koga je upravo Veselji saopštio zaključke, a u vezi sa nastupom delegacije Prištine na predstojećim razgovorima u Parizu. Ponovio je i najnoviju pretnju Srbima.

Kada je potrebno da nastupe protiv Srbije, onda su ujedinjeni. Tako se u jednoj rečenici može opisati sastanak, koji je inicirao Veselji.

Njemu su pored Vesljija, Tačija i Haradinaja prisustvovali i šefovi pregovaračkog tima, Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj, kao i zamenici premijera Bedžet Pacoli i Enver Hodžaj.

Čelnici prištinskih institucija su dogovorili da zajedno putuju u Pariz, a deo delegacije biće i Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti.

Sastanak u Parizu biće nastavak berlinskog samita.

Kako je Veselji izjavio posle sastanka, razgovor među njima je bio konstruktivan i osigurana je stalna koordinacija.

On je rekao da Priština ima svoju platformu i visoko je ocenio posvećenost EU dijalogu, ali je rekao da će direktno učešće SAD uvek biti neophodno.

- Imali smo veoma pozitivan sastanak. Dozvolite mi da ponovim i ovo. Zaključili smo da je Berlinski Samit dobra vest. Mi imamo mandat pred našim građanima, našom državom, našim integritetom i suverenitetom i Ustavom Kosova. To je naš stav. Zahvaljujemo EU za ozbiljno angažovanje u ovom procesu. Ali, naročito se zahvaljujemo i pozivamo Sjedinjene Američke Države da nastave sa posvećenošću. Verujemo da će u budućnosti biti direktnije angažovanje SAD. Kosovo je suverena država, i to će uvek biti - rekao je on.

Veselji - Foto: kuvendikosoves.org

Veselji je dodao i da su takse postale ‘bajate’, a kritikovao je i Haradinaj zašto što je posle sastanka izbegao da odgovara na pitanja novinara.

- Da me nije sramota trčao bih kao premijer ponekad - rekao je Veselji, aludirajući da Haradinaj beži od pitanja. Međutim, prištinski mediji su preneli da ni Tači nije želeo da daje izjave nakon sastanka.

Ipak, upitan da li će Priština ukinuti takse pre sastanka u Parizu, Veselji je dao dvojaki odgovor, sa jedne strane, tvrdi da se „nikada neće pokoriti prema Vučiću i Srbiji“, dok je istovremeno rekao da će odluka o taksama biti donesena u skladu sa „onim što kažu EU i SAD“.

Podsećamo, i Srbija i EU navode da je ukidanje taksi preduslov za nastavak dijaloga, dok je suspenziju ove odluke tražilo i više zvaničnika SAD.

- Nećemo doneti odluku koja državne lidere tera u ćošak, nikada se nećemo pokoriti Srbiji i Vučiću. Donećemo mirnu i razboritu odluku u skladu sa onim što kažu naši partneri u EU i SAD - rekao je Veselji.

Veselji - Foto: kuvendikosoves.org

Ipak nije propustio da zapreti Srbima.

On je izneo svoj plan i inicijativu za stvaranje Međunarodnog suda za zločine koje je navodno počinila Srbija na Kosovu.

Veselji je najavio i da će se u ponedeljak održati sastanci sa udruženjima proisteklim iz terorističke OVK. On je optimista da će ovu inicijativu podržati opozicija.

- Poruka srpskim kriminalcima je da nećete biti slobodni. Vi ćete odgovorati na ono što ste učinili deci i starijima - zapretio je Veselji.

Podsećamo, upitan u utorak za navode Njujork tajmsa o tome da će ”Evropa veći problem imati sa unutarpolitičkom borbom u Prištini izmedu Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija nego u odnosima Beograda i Prištine”, predsednik Aleksandar Vučić je odgovorio da su u Berlinu svi videli ”cirkus” gde su Tači i Haradinaj, čim bi se odmakli jedan od drugoga, govorili sve najgore jedan o drugome.

- Mislim da tu ima delimično njihovog sukoba, a ima i njihove dvostruke igre, u kojoj uvek treba da govore da imaju različite stavove i mišljenja ne bi li prigrlili sve na svoju stranu i dobijali još više ustupaka od Evrope i sveta - izjavio je Vučić.

(Telegraf.rs)