Telegraf u glavnom štabu i komandi Kfora: Postavili smo 3 ključna pitanja komandantu o bezbednosti Srba na Kosovu (FOTO) (VIDEO)

- Mi moramo da obavljamo svoj posao i to ćemo učiniti, budite sigurni u to - poručio je italijanski general Lorenco D`Adario

Ekipa portala Telegraf.rs u poseti je glavnom štabu i komandi KFOR-a u bazi "Filmski grad" kod Prištine, gde su naši reporteri od komandanta KFOR-a, italijanskog generala Lorenca D`Adaria, pokušali da dobiju odgovore na pitanja povodom sve češćih upozorenja SAD, Nemačke i Velike Britanije svojim građanima da ne putuje na sever Kosova, ali i sve učestalijim akcijama i vežbama NATO snaga.

Postavili smo tri pitanja komandantu D`Adariu, pre svega na temu bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

  • Kako komentarišete izjavu predsednika Aleksandra Vučića da ako KFOR ne bude obavljao posao, ima ko hoće?

- Mi moramo da obavljamo svoj posao i to ćemo učiniti, budite sigurni u to. Mi ćemo uraditi sve kako bismo obezbedili stabilnost, u skladu sa svojim mandatom. To je sve što mogu da komentarišem.

Foto: Telegraf
  • London i Berlin su upozorili njihove građane da ne putuju na sever Kosova. Kako komentarišete to upozorenje i da li Srbi imaju razloga za strah?

- Ne mogu da komentarišem pojedinačne izjave savetnika, oni izdaju upozorenja da se ne putuje u mnoge zemlje. Ne bih rekao da je postojala namera da se kaže kako situacija na Kosovu uznemirujuća i da nije bezbedna.

  • Rekli ste da je KFOR treći u lancu za odgovor na bezbednosne izazove posle Kosovske policije i EULEX-a. Zašto su onda toliko učestale patrole na severu Kosova?

- Nema samo na severu, to se radi i u drugim oblastima, imamo nekoliko patrola svakoga dana i nekoliko aktivnosti. Zašto radimo to? Zato što smo vojska.

Foto: Telegraf

Vojska radi dve stvari - čisti svoje čizme i vežba. Mi vežbamo stalno i hoćemo da vežbamo.

Mi nećemo sedeti i čekati da se nešto desi. Ne, mi želimo da budemo aktivni. Svaki put kad imamo rotacije, vojnici se vrate u bazu, želimo da znaju šta se dešava na terenu. Mi smo sastavljeni od mnogo nacija, imamo mnogo benefita od vežbi.

Mi ne sedimo ovde i čekamo da nam zazvone telefoni ako se nešto desi, ne, mi hoćemo da budemo aktivni. Prvo, ako učestvujemo u bilo kom zadatku, mi hoćemo da probamo, zato što smo mi vojnici. To je ono što vojnici rade.

Foto: Telegraf

Svaki put kad imamo rotacije, vojnici se vrate u bazu, želimo da znaju šta se dešava na terenu. Nemojte to shvatati kao znak da će stvari biti loše već da želimo biti spremni da obavljamo svoj posao. Ako ne treniraš u vojsci, postaneš iznerviran.

Foto: Telegraf

Na konstataciju našeg novinara da bi D`Adario trebalo da razmisli o političkoj karijeri, on je uz osmeh prokomentarisao:

- Ne bih znao kako da odgovorim na ovo. Veoma sam ponosan, ne samo što sam vojnik, nego što sam NATO vojnik. Znam da NATO nije u "dobrom sećanju" Srbiji, ali mi smo veoma ponosni što nosimo nacionalne simbole naših zemalja i spremni smo da damo svoje živote, to vojnici i rade.

Foto: Telegraf

Postoji osećaj ponosa kada postanete član NATO-a. Takođe je jako bitno da postoje zajednice koje nisu deo NATO-a, na primer KFOR koji se sastoji iz osam nacija, nije članica NATO alijanse. Postoji potreba za slanjem važne poruke da vojska treba da bude profesionalna, da ima ispravne moralne vrednosti, da je dobro utrenirana i nevezano za Alijansu, da bude jedinstvena. Ponosni smo što smo vojna lica, od naše 18-te godine obavljamo ovaj posao i nikada se nismo osvrtali unazad.

Foto: Telegraf

Na samom kraju smo pokušali da malo opustimo atmosferu pitanjem o fudbalu.

  • Da li ste fan Fiorentine?

- Podržavao sam Juventus, ali kako je cela moja porodica iz Firence... Sin mi je za Liverpul, svi rođaci u porodici su za Fiorentinu, a kako bi mogao da prisustvujem porodičnim skupovima morao sam da promenim klub.

(Marko Ivas/marko.ivas@telegraf.rs)