Jovanović kaže da je Gak uvredio roditelje i vaspitače svojom izjavom, on odgovora: Liderima SzS lični interes iznad interesa dece

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju izjavio je danas da je gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak ispisao "novu stranicu beščašća vladavine dvojca Radojičić-Vesić" izjavom da "grad nema obavezu da deci obezbedi mesta u vrtićima" jer nije "bebi servis"

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak ispisao "novu stranicu beščašća vladavine dvojca Radojičić-Vesić" izjavom da "grad nema obavezu da deci obezbedi mesta u vrtićima" jer nije "bebi servis".

- Gospodine Gak, niste shvatili suštinu da grad upravo ima obavezu da obezbedi mališanima mesto u vrtićima, na šta je država obavezala osnivače zakonom i Pravilnikom o prioritetima za upis dece u predškolske ustanove. I ne samo to, već i da pruži svaku drugu podršku porodici u ishrani, nezi i vaspitanju deteta - naveo je Jovanović a prenela Narodna stranka čiji je potpredsednik.

On je ocenio da je gradski sekretar tom izjavom "ponizio" i vaspitačice jer one, kako je naveo, "nisu dadilje nego pedagozi koji završavaju visoke škole kako bi mogle da rade sa decom".

Jovanović je dodao da gradski sekretar pokušava "bahatošću i odglumljenom čvrstinom u nastupu da prikrije činjenicu da ova vlast za pet godina nije izgradila nijedan potpuno novi vrtić, kao i da su ove godine smanjena sredstva u budžetu grada za 799 miliona dinara za predškolsko obrazovanje i vaspitanje".

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Gospodine Gak, umesto da pitate svog šefa, "gradonačelnika na mala vrata" Gorana Vesića, zašto ta sredstva umesto na mališane idu na gondolu, ispaljivanje vatrometa i privatne prevoznike, vi mu dajete alibi tako što vredjate roditelje i vaspitače. Sram vas bilo, Slavko Gak - rekao je Jovanović.

Član Glavnog odbora SNS Beograda, Slavko Gak, poručio je danas da bi predstavnici bivše vlasti, okupljeni u Savezu za Srbiju, trebalo da se stide zbog politizovanja teme o odnosu Grada prema roditeljima, deci, vaspitačima i zaposlenima u beogradskim vrtićima, jer su se upravo na njoj najviše obrukali. U saopštenju dostavljenom medijima, Gak kaže da je očigledno da je predstavnicima Đilasovog, Jeremićevog i Obradovićevog saveza lični interes važniji od interesa dece.

- Šta možemo drugo da očekujemo od ljudi koji vređaju žene, prete silovanjem, vešanjem i motornim testerama, onih koji napadaju policiju i radnike Gradske čistoće koji su na svom radnom mestu - naveo je Gak.

Licemerno je, kaže, da oni lojalni Đilasu komentarišu odnos Grada prema roditeljima, deci, vaspitačima zaposlenim u beogradskim vrtićima, jer će on ostati upamćen kao najgori gradonačelnik u istoriji. Podseća da je Đilas besramno naplaćivao duplo vie cene vrtića o čemu danas svedoče presude sudova u korist roditelja, za šta je Grad do sada isplatio dve milijarde dinara, a presude i dalje stižu. Gak je podsetio da je 2012. godine, kada je bivša vlast smenjena, u beogradske vrtiće upisano oko 46.000 dece što je tek oko 43 odsto, a da je danas u tim vrtićima, državnim i privatnim, koji posluju uz subvenciju Grada, upisano 75.000 dece, 29.000 dece više u odnosu na pre šest godina.

Foto: Telegraf

- Lepo je da ste konačno primetili da zaposleni vaspitači u beogradskim predškolskim ustanovama nisu dadilje. To je i suština moje izjave koju niste mogli da ispratite do kraja jer vas je ponela politička ostrašćenost ukazane prilike da manipulišete - naveo je Gak.

Poručio je da Grad Beograd i te kako ceni, poštuje i vrednuje rad vaspitača i zbog toga, kaže, stalno ističe a Grad nije bebi servis već daleko više od toga.

- To znači da beogradski vrtići nisu samo mesto gde se deca "čuvaju", već se sa njima radi po vaspitno - obrazovnim programima prilagođenim njihovom uzrastu. Sa njima rade vrsni profesionalci i to je jedan od najtežih i najodgovornijih poslova, što sam nebrojeno puta istakao - naveo je Gak.

Dodao je da je sreća to što su ti profesionalci bili tu i kada se Đilas brinuo o njima, pa im je, kaže, i te kako poznato kako ta briga izgleda. Gak je upitao Đilasa, Jeremića, Obradovića i njihove marionete, koliko ih je sramota što su vrtiće umesto 5.590 dinara, roditeljima nezakonito naplaćivali 9.700 dinara. Upitao je i da li je to razlog zašto je samo 43 odsto beogradske dece uopšte išlo u vrtić u vreme vlasti Đilasa.

- Da li se stidite što Beograđani i danas plaćaju zakup vrtića Milica u Altini od neverovatnih skoro 24.000 evra svakog meseca, već deset godina? Zašto je vrtić Oblačak na Zvezdari za vreme mandata Dragana Đilasa otvoren bez priključka na vodovod i kanalizaciju? Da li vas je i koliko sramota što politizujete temu na kojoj ste se toliko obrukali - takođe pita Gak.

(Telegraf.rs/Agencije)