Vesić o pokušajima Prištine da blokira dijalog: Albanci imaju plan

Njihov plan je da kod srpskog stanovništva izazovu nesigurnost, naveo je funkcioner SNS i dodao da predsednik Vučić zato insistira da se taj problem reši jer Srbiji ne odgovara gubitak vremen

Foto: Marko Jovanovic

Plan Albanaca sa uvođenjem taksi i usvajanjem platforme o dijalogu je da se prekinu pregovori, izjavio je jutros član Predsedništva SNS Goran Vesić.

- Razlika između onoga što se danas dešava i onoga što se dešavalo pre dve, tri godine je u tome što su pre dve, tri godine zapadne zemlje, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, insistirale na tome da Srbija mora da prizna tu nezavisnost i nisu dozvoljavale bilo kakve pregovore i razgovore -  rekao je Vesić gostujući u emisiji “Svitanje” na Pinku.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih nekoliko godina uspeo da promeni takav stav, čak i u zemljama koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, tako da sada svi prihvataju da se moraju poštovati srpski stavovi i interesi, odnosno da nema rešenja bez Srbije.

To, navodi Vesić, Albancima ne odgovara, zato što oni znaju da će u pregovorima morati nešto da izgube jer su svaki pregovori stvar kompromisa.

Foto: Tviter@MajaEUspox

- Pošto su svom narodu rekli da ne moraju ništa da izgube i da je sve njihovo, njima takvi pregovori ne odgovaraju. Zato su i uveli takse da bi njima prekinuli pregovore jer albanski plan je da vrše pritisak na Srbe kako bi se Srbi iseljavali i kako bi oni jednog dana rekli Srbiji: ''O čemu vi pričate, tamo nema vaših ljudi, zašta se zalažete i borite?" - rekao je Vesić i dodao da to Albanci rade decenijama veoma uporno.

Njihov plan je da kod srpskog stanovništva izazovu nesigurnost, naveo je funkcioner SNS i dodao da predsednik Vučić zato insistira da se taj problem reši jer Srbiji ne odgovara gubitak vremena.

- Oni koji napadaju Vučića i kažu čuvaj status kvo, ne razumeju da ustvari rade, ne kažem da to rade svi svesno, neko radi i nesvesno, ali rade u korist albanskog plana. Albancima samo treba vreme. Njima ne odgovaraju pregovori jer će pregovori doneti neko kompromisno rešenje, a onda taj njihov plan neće biti ispunjen - rekao je Vesić.

Kako je dodao, zato su prvo uveli takse, pa posle pritiska da se ukinu takse usvojili platformu.

- Imaćemo još različitih pokušaja od strane Prištine da se pregovori uopšte ne dese jer za razliku od prethodnog vremena oni sada imaju Srbiju koja želi da razgovara i da se postigne kompromis koji će biti bolan za obe strane jer nema drugačijeg kompromisa, što je Vučić više puta rekao, Srbiju koju svet poštuje i Srbiju koja ima podršku u međunarodnoj zajednici za takav stav. I to je nešto što je potpuno novo, na šta oni nisu navikli - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs / Tanjug)