Pravo na abortus jeste lično pravo žene, ali transparentu nije mesto na spomeniku patrijarhu Pavlu: Mihajlović osudila postupak aktivistkinja

Nijedna institucija, ni Crkva, ni država niti bilo ko da određuje da li će da rodi dete ili ne, ali ovo nije način - smatra ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je postupak aktivistkinja u Beogradu koje su  na spomenik patrijarhu Pavlu postavile transparent "Abortus je žensko pravo".

- Uvek sam se zalagala i zalagaću se da je žena jedina i isključiva vlasnica svog tela i da niko ne može - nijedna institucija, ni Crkva, ni država niti bilo ko da određuje da li će da rodi dete ili ne. Pravo na abortus jeste lično pravo žene, ali ovom transparentu svakako nije mesto na spomeniku patrijarhu Pavlu - navela je u saopštenju dostavljenom medijima Mihajlovićeva.

Ona je dodala da postoje razni načini da se izraze stav i kritika, ali da skrnavljenje lika i dela upokojenog patrijarha ne samo da vređa vernike, nego doprinosi produbljivanju sukoba u društvu.

Podsetimo, aktivistkinje nekoliko ženskih organizacija okačile su kecelje na spomenike u Beogradu, sa porukama poput "Nauka je ženskog roda" i "Podržavam ženski štrajk, međutim poruka "Abortus je žensko pravo", koja je okačena na spomenik podignut patrijarhu Pavlu, izazvao je lavinu negativnih komentara.

Video: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

(Telegraf.rs/Tanjug)