Trampovi ljudi opet bili kod Tačija, pa se sastali i sa opozicijom: Imali su samo jednu poruku

Erat i Berkli su ponovo istakli jasan stav američke administracije

Glavni direktor za Evropske poslove u Nacionalnom savetu bezbednosti SAD Džon Erat i direktor za Balkan Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Bradam Berkli su tokom sastanka sa predstavnicima opozicionih stranaka Kosova zatražili ukidanje takse koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), piše portal Gazetaexpress.

Sastanku su ispred Demokratskog saveza Kosova prisustvali poslanici Vjosa Osmani, Ljumir Abdidjiku i Arban Abraši, poslanik Alternative Iljir Deda i poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Visar Imeri.

Visoki američki zvaničnici su u sredu imali sastanak sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem i premijerom tzv. Kosova Ramušom Haradinajem, dok su se danas sastali sa Tačijem i članovima pregovaračke ekipe Kosova Špendom Ahmetijem i Enevorom Hodžajem.

Sastanak kod Tačija - Foto: President-ksgov.net

Pre Prištine boravili su u Beogradu.

U saopštenju posle tih sastanaka iz kabineta premijera Haradinaja navodi se da je tzv. Kosovo spremno za postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma koji ima za rezultat međusobno priznanje u granicama koje je tzv. Kosovo imalo na dan proglašavanja nezavisnosti 17. februara 2008. godine.

U saopštenju se navodi i da je tzv. Kosovo spremno da preuzme obaveze za učlanjenje u EU, NATO, UN i druge međunarodne organizacije.

- Kosovo je spremno za slobodnu trgovinu u okviru Zapadnog Balkana i pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji će obuhvatiti i regulisanje poglavlja slobodne trgovine između Kosova i Srbije - navodi se u saopštenju.

Sastanak kod Tačija - Foto: President-ksgov.net

U saopštenju iz Tačijevog kabineta, posle sastanaka, navodi se, da ni pod kojim uslovom, niti pod bilo kojom okolnošću Priština neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa Vašingtonom.

- Erat i Berkli su ponovo istakli jasan stav američke administracije da se taksa mora suspendovati u cilju nastavljanja dijaloga i napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije - navodi se u saopštenju Tačijevog kabineta.

Tači je na sastanku rekao da su svi članovi kosovskog Pregovaračkog tima izrazili zabrinutost zbog agresivnih postupaka Beograda, ali i da su u isto vreme izrazili i svoju spremnost da poštuju savete SAD o suspenziji takse i ponovnom započinjanju dijaloga u Briselu.

Špend Ahmeti je, međutim, odbacio tu izjavu i rekao da se nisu saglasili sa suspenzijom takse.

- Državna delegacija se nije izjasnila o suspenziji takse. Ima različitih stavova raznih subjekata i oni su sada poznati javnosti. Govorili smo o opravdanosti uvođenja takse i razlozima zašto je ona bila potrebna - rekao je Ahmeti reagujući na saopštenje iz Tačijevog kabineta.

(Telegraf.rs/Beta)