Srbija ima podršku Slovenije na putu ka EU, podrška za dijalog Beograda i Prištine: Predsednici razgovarali u Palati "Srbija", Pahor se obratio poslanicima (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Slovenije nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Slovenije Borut Pahor doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji. Ovo je prva zvanicna poseta Pahora Srbiji posle njegovog ponovnog izbora u novembru 2017. godine, a pre toga je bio u Srbiji 2014. godine, što je bila prva poseta jednog slovenačkog predsednika.

13:15 - POSEBNA SEDNICA SRPSKOG PARLAMENTA

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je 2o. posebnu sednicu, na kojoj se obratio predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je rekao da u narednim godinama ne treba očekivati veliku volju za proširenjem Evropske unije, to jest da bi moglo da dođe do usporavanja dinamike pregovora država Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom o članstvu i da je zato veoma važno da sve države i narodi u regionu bezuslovno sarađuju oko rešavanja svih otvorenih pitanja.

Pahor u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Pahor je rekao da već neko vreme upozorava da bi moglo da se desi da se ne samo Evropska unija više bavi sama sobom nego proširenjem, već da se i države članice više bave sobom nego Unijom.

On je rekao da Slovenija razume pravo Srbije da suvereno izabere svoju bezbednosnu politiku i da poštuje da postoji prioritet u saradnji sa Rusijom, ali da je jasno da će brže doći do završetka pregovora Srbije i EU ako budu dobro uređeni odnosi Beograda i Prištine.

- Došao sam i odlazim kao prijatelj. Nastojaću da Slovenci i Srbi ojačaju odnos naklonosti. Učiniću što je u mojoj moći da dve zemlje uzorno i svestrano saradjuju u korist svojih gradjana, cele regije, evropskog i svetskog mira i blagostanja. Neka živi slovenačko-srpsko prijateljstvo - rekao je na srpskom jeziku slovenački predsednik, na kraju svog izlaganja.

Pahor u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sednicu su bojkotovali poslanici Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, Stranke moderne Srbije, Dosta je bilo, SDS, Nova stranka i samostalni poslanici solidarišući se tako sa građanima koji protestuju protiv aktuelne vlasti u više gradova u Srbiji.

Sednici su pored poslanika vladajućih stranka prisustvovali i poslanici Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske radikalne strake i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

13:05 - POSLANICI DS PREDALI PAHORU MATERIJAL O PROTESTIMA

Poslanici Demokratske stranke (DS) predali su predsedniku Slovenije Borutu Pahoru u Skupštini Srbije materijal o, kako navode, napadima na predstavnike opozicije i na medije, kao i fotografije sa protesta koji se dva meseca održavaju protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Pahoru su kada je ušao u srpski parlament materijal i fotografije predali Balša Božović i Maja Videnović.

Tokom susreta mu je rečeno da se ne odustaje od evropskog puta i evropskih vrednosti.

Predstavnici opozicije su mu uputili izvinjenje zbog bojkota sednice i istakli da je to učinjeno jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučič "stavio parlament u svoj džep".

Zatražili su veću podršku EU gradjanima u borbi za vladavinu prava u Srbiji.

13:00 - GOJKOVIĆ DOČEKALA PAHORA U SKUPŠTINI

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković dočekala je predsednika Slovenije Boruta Pahora u Domu Narodne skupštine, gde će se Pahor obratiti poslanicima na posebnoj sednici, koju je tom prilikom sazvala predsednica parlamenta.

Gojković dočekala Pahora u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posebnoj sednici prisustvovaće poslanici vladajućih stranaka, a deo opozicije najavio je da neće.

Među njima su Dveri, DSS, Pokret centra i Narodna stranka, DJB, dok DS, SDS i samostalni poslanik Zoran Živković iz Nove stranke još uvek razmatraju da li će prisustvovati posebnoj sednici.

12:50 - PAHOR KRENUO KA SKUPŠTINI SRBIJE

Posle prvog dela posete Beogradu, slovenački predsednik se uputio ka Skupštini Srbije.

Njega će tamo dočekati predsednica parlamenta Maja Gojković, dok će se Pahor na posebnoj sednici obratiti poslanicima.

12:15 - POSLOVNI FORUM SRBIJA-SLOVENIJA

Nakon obraćanja javnosti, predsednici Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Borut Pahor otvorili su poslovni forum u Palati "Srbija" na kome učestvuju privrednici dve zemlje.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je na početku forumu da na njemu učestvuje preko 600 privrednika, među kojima su i najuspešniji srpski investitori u Sloveniji, poput kompanije "Comtrade", "MK grupe", "Moji brendovi".

11:36 - VUČIĆ I PAHOR SE OBRAĆAJU JAVNOSTI

Predsednici Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Borut Pahor obraćaju se javnosti posle sastanka u Palati "Srbija". Konferenciju predsednika dve države možete da pratite ovde.

11:30 - ZAVRŠEN SASTANAK DVE DELEGACIJE

11:00 - SASTANAK DELEGACIJA

Sastanak delegacija Srbije i Slovenije počeo je u Palati Srbija.

Tom sastanku je prethodio razgovor predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Boruta Pahora.

10:15 - POČEO SASTANAK VUČIĆA I PAHORA

Sastanak predsednika Srbije i Slovenije, Aleksandra Vučića i Boruta Pahora, počeo je u Palati Srbija.

Sastanak Vučića i Pahora - FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Teme razgovora će biti bilateralni odnosi, evrointegracije Srbije i sutuacija u regionu. Pahoru je prethodno priredjen svečani doček.

Sastanak Vučića i Pahora - FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

10:00 - SVEČANI DOČEK

Pahor je stigao u Palatu Srbija gde mu je priređen svečani doček. Pahora je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle svečanog dočeka, predviđen je razgovor dvojice predsednika a potom i delegacija dve zemlje.

Predsednici će razgovarati o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije i stanju u regionu.

Vučić i Pahor će se potom obratiti novinarima, a u podne je predviđeno otvaranje poslovnog foruma Srbija - Slovenija na kojem će se učesnicima pored predsednika dve države obratiti i predsednici privrednih komora Slovenije i Srbije, Boštjan Gorjup i Marko Čadež.

Prema najavama iz Ljubljane, Pahor će tokom posete razgovarati i sa predsednicom parlamenta Srbije Majom Gojković i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i obratiti se poslanicima.

Drugog dana posete, u utorak, predsednik Slovenije položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Prema najavama iz slovenačke Privredne komore, s Pahorom u Beograd dolazi stotinak privrednika medju kojima su predstavnici firmi zainteresovanih za digitalizaciju poslovanja i uprave, turizam i druge delatnosti.

Agencija STA navodi da je ovo prva zvanična poseta Pahora Srbiji posle njegovog ponovnog izbora u novembru 2017. godine, a pre toga je bio u Srbiji 2014. godine, što je bila prva poseta jednog slovenačkog predsednika.

(Telegraf.rs)