Ko je uhapšeni Dragoljub Simonović, osumnjičen da je naredio paljenje kuće novinara Jovanovića

Ovo je treći po redu mandat Dragoljuba Simonovića kao predsednika opštine Grocka

Kako je večeras saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, policija je uhapsila i zadražala Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka, u vezi sa slučajem paljenja automobila, 12. decembra prošle godine, kada se požar proširio na kuću novinara portala "Žig info" Milana Jovavnovića.

- Dana 18. decembra hapismo izvršioca, sa njim hapismo tri dana kasnije organizatora, i malo kasnije Šijački Bojanu. Bilo je veoma komplikovano i teško, ali sam ponosan na policiju. Bilo je teško, jer je u sve bio umešean policijski službenik - rekao je Vučić u vanrednom obraćanju naciji.

Dragoljub Simonović (59) dugogodinšnji je političar iz Vrčina, koji od 2008. godine obavlja funkciju predsednika Opštinskog odbora SNS u beogradskoj opštini Grocka.

Prethodno je bio angažovan u Srpskoj radikalnoj stranci.

U periodu od 2003. do 2008. bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije, a funkciju predsednika opštine Grocka obavljao je u tri navrata.

Aktuelni predsednički mandat započeo je 2016. godine, kada je za njega glasalo 30 odbornika Skupštine opštine, od ukupno 35.

Foto: Mateja Beljan

Prethodni mandat, koji je započeo 2012. godine, okončao je ranije, jer je bio postavljen na mesto generalnog direktora tadašnjih "Železnica Srbije", gde je ostao do 2014. godine.

Na čelu opštine Sinomović je bio i 2005. godine, kao član Srpske radikalne stranke, ali je posle nekoliko meseci u opštini formirana nova većina i Simonović je tada bio smenjen.

Simonović je završio srednju mašinsku školu, smer mašinski konstruktor, kao i Ekonomski fakultet, odsek za finansije, budžet i carine.

AFERE KOJE SU VEZANE ZA SIMONOVIĆA

2018. Put u Italiju za celu porodicu

Prvi čovek beogradske opštine Grocka, Dragoljub Simonović, na put u Italiju, koji je nedavno organizovalo komunalno preduzeće "Eko Grocka", navodno je poveo i dva člana svoje porodice, suprugu Zoricu i ćerku Jelenu, pisao je "Blic" avgusta ove godine. Ukupna cena ove usluge, kako se može videti na dnu izveštaja, iznosi 247.900 dinara.

Pretpostavka je da je reč o poslovnom putovanju, jer je društvo za posebne namene "Eko Grocka" d.o.o. nastalo kao plod javno-privatnog partnerstva između opštine i italijanske firme "Magip".

2015. Železnički pragovi ispred kuće

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i predsednik Skupštine opštine Grocka Stefan Dilberović; Foto: Mateja Beljan

U javnosti su se pre tri godine pojavile fotografije novih železničkih pragova, koji su bili ostavljeni pored kuće Dragoljuba Simonovića u Vrčinu.

Navodno, ovi pragovi iskorišćeni su u Simonovićevom vinogradu, gde su poslužili kao špaliri za lozu.

Za 6 meseci na putovanja potrošio 160.000 evra

Dok je bio direktor "Železnica Srbije" Simonović je optuživan i za velike troškove na račun službenih putovanja i poslovnih ručkova.

Navodno je za manje od šest meseci na službena putovanja potrošio 160.000 evra, a za poslovne ručkove izdvajao je i po 1.500 evra budžetskog novca.

Ekspresno obrazovanje

Dragoljub Simonović je 2008. po zanimanju bio mašinski konstruktor, a četiri godine kasnije postao je diplomirani ekonomista.

On je, navodno, u međuvremenu završio treći stepen studija na jednom fakultetu u Banjaluci, a četvrti na jednom privatnom fakultetu u Beogradu.

Ulica braće Simonović

Ulica u kojoj živi Simonović trebalo je 2013. godine, u vreme kada je bio direktor "Železnica", da ponese ime Braće Simonovića, po prezimenu njegove familije.

U toj ulici, koja nosi naziv Kasapovačka osim Dragoljuba Simonovića živi još nekoliko porodica, koje nose isto prezime i koje su u rodbinskoj vezi.

Video: Vanredna konferencija predsednika Vučića

(M. B.)