Porošenko, Junker, Mekalister i Borisov: Brojni susreti Vučića na Kongresu EPP-a (FOTO)

Predsednik Srbije iza kulisa Kongresa EPP, sastao se sa brojnim liderima i iskoristio priliku da porazgovara o situaciji u zemlji, ali i regionu

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, koji boravi u Helsinkiju na Kongresu Evropske narodne partije, gde će biti izabran naslednik Žan Klod Junkera, imao je niz sastanaka sa brojnim svetskim liderima.

Uoči sastanka šefova država ili vlada iz redova EPP predsednik Vučić prisustvovao je predstavljanju dvojice kandidata za nosioce liste EPP na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Kandidati Manfred Veber i Aleks Stub govorili su o svojim planovima za EU, pošto, ako pobedi EPP na izborima treba da preuzmu funkciju predsednika Evropske komisije i time oblikuju Uniju.

Po završetku predstavljanja dva kandidata mnogi zvaničnici EU su želeli da se sa Vučićem posebno pozdrave.

Aleksandar Vučić je posle predstavljanja kandidata proveo vreme u razgovorima sa premijerom Bugarske, Bojkom Borisovim, sa kojim se nedavno sastao u Varni na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije.

On se sastao i sa aktuelnim predsednikom Evropske komisije, Žan-Klodom Junkerom, koji bi sutra trebalo da dobije naslednika.

Samit EPP izabraće nosioca svoje liste za predstojeće izbore za Evropski parlament, odnosno ličnost koja će, u slučaju pobede zameniti Junkera.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom EPP Žozefom Dolom.

Predsednik se rukovao i sa predsednikom Ukrajine, Petrom Porošenkom i iskoristiopriliku da porazgovara s njim.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Makalister, takođe se sastao sa predsednikom Srbije u Helsinkiju, u pauzi Kongresa Evropske narodne partije.

Posebno su se pozdravili i razmenili par reči, predsednik Vučić i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Video: Sastanak Vučića sa Benjaminom Netanijahuom

(Telegraf.rs)