SPC kritikuje Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Kuburović odgovara: Poverenik nema inspekcijska ovlašćenja nad crkvom

Skupština Srbije prethodno je nastavila raspravu o više zakonskih predloga

Foto: Marko Todorović

Ministarstvo pravde ni na koji način ne pokušava da ulazi u nadležnosti i unutrašnju organizaciju crkve, kaže ministarka Nela Kuburović odgovarajući na kritike Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom Predloga zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a koje je u Skupštini Srbije preneo šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.

Obradović je pozivajući se na dopis patrijarha Irineja rekao da crkva traži da se poštuju odredbe Ustava i Zakona o crkvama i da se garantuje njihova autonomija, te da se ne može propisivati da crkva daje podatke.

- Crkva jasno traži da se primena ne može odnositi na crkve i verske zajednice, niti njihova crkveno-pravna lica i da je posebno neprihvatljivo da Poverenik ima inspekcijska i druga ovlašćenja na svetotajinski odnos krštenja ili sklapanja braka ili postavljenje u čin člana jerarhije - rekao je Obradović.

Kuburović je istakla da se zakonom upravo zabranjuje da Poverenik ima bilo kakva inspekcijska ovlašćenja kada je reč o radu crkava i verskih zajednica.

Ona je, s druge strane, dodala da važeći zakon ni na koji način ne isključuje crkve iz obrade podataka o ličnosti što znači da se odnosi na sve organe, pa i na crkvu.

- Podsetiću vas da je na osnovu ovog zakona Poverenik pokušao da naredi crkvama da vrše brisanja iz matičnih knjiga - ukazala je Kuburović.

Ministarka je objasila da se crkvama i verskim zajednicama omogućava da te podatke koje obrađuju kontrolišu sami putem nadzornog tela.

- Suština je da i crkva ukoliko obrađuje određene podatke fizičkih lica treba da poštuje jedno od osnovnih ustavnih načela, a to je da se prilikom obrade podataka mora voditi računa o zaštiti podataka o ličnosti. Ovim zakonom se upravo to i omogućava - objasnila je Kuburović.

Kako kaže, apsolutno je isključena mogućnost da Poverenik vrši bilo kakav inspekcijski nadzor ili da bilo ko oduzima matične knjige.

Podsetila je da te odredbe primenjuju i Bugarska pravoslavna crkva i Grčka pravoslavna crkva i “niko od njih se nije bunio.”.

- SPC ima svoje eparhije po zemljama EU pa takođe mora da se pridržava pravila koja tamo važe. Na ovaj način se štite fizička lica, a da li se podaci ustupaju nekom to može da kontroliše samo telo unutar crkve, a ne poverenik niti bilo koji državni organ - rekla je Kuburović.

Skupština Srbije prethodno je nastavila raspravu o više zakonskih predloga, među kojima je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je uz set pravosudnih zakona obrazložila ministarka pravde Nela Kuburović.

Set policijskih zakona obrazložio je prošle sedmice ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koje treba da podignu stepen bezbednosti na njima.

Poslanici raspravljaju o izmenama Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kojima se stvaraju uslovi za efikasnije sprovođenje zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će, kako se očekuje, doprineti povećanju stepena bezbednosti građana.

Biće reči i o izmenama i dopunama Zakona o policiji, o bezbednosti saobraćaja na putevima, o detektivskoj delatnosti, o privatnom obezbeđenju, o zaštiti od požara, kao i o kritičnoj infrastrukturi.

Pred poslanicima je Predlog zakona o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije, o dobrovoljnom vatrogastvu, zatim izmene i dopune Zakona o uređenju sudova, o parničnom postupku.

Skupština raspravlja i o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, Predlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Predlogu zakona o lobiranju, Predlogu zakona o overevanju potpisa, rukopisa i prepisa.

(Telegraf.rs/Tanjug)