Srbiju očekuju brojni pritisci zbog KiM, trudimo se da sačuvamo obraz: Ovako je Vučić odgovorio na pitanje o kosovskom problemu

- Želimo da vidimo rešenje, a da Srbija hoće i može da ga prihvati, da se narod ne oseća poniženim, zna da ima budućnost -rekao je predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da nije važno mesto gde bi se održala konferencija o rešenju Kosova i Metohije, već sadržaj predloga, te je izrazio uverenje da će pritisak na vlasti u Srbiji rasti u narednom periodu.

Srbija će imati najsnažniju armiju u regionu: Vučić najavio još jaču vojsku početkom 2019. godine (FOTO) (VIDEO)

Vučić je, u razgovoru sa novinarima posle obilaska renovirane učeničke sobe, čitaonicu i ostale prostorije Internata Vojne gimnazije u Beogradu, odgovarajući na molbu da prokomentariše da će se kosovski čvor rasplesti organizovanjem međunarodne konferencije "Rambuje 2", kazao da nije bitno da li je Rambuje 2 ili 5, već da je važna suština.

- Mene interesuju suština i rezultat. Da li se pravi konferencija u balskoj dvorani ili običnoj sali, ispred na putu, meni je potpuno svejedno. Želimo da vidimo rešenje, a da Srbija hoće i može da ga prihvati, sačuva obraz, da se narod ne oseća poniženim, zna da ima budućnost, i pre svega da Srbima na KiM budu zagarntovani budućnost, mir i bezbednost, ali i zaštite interesi Srbije. Kada to budemo videli mogu da zakažu konferenciju gde god hoće, u Los Anđelesu ili Tokiju, ili bilo gde drugo - naglasio je.

Vučić je rekao da u nije važno mesto već sadržaj predloga.

- Ono što sam do sada dobijao kao ideje nisam bio zadovoljan, pa nisam ni komentarisao u javnosti. Imao sam dovoljno hrabrosti da ih odbijem u razgovoru sa sagovornicima - objasnio je.

Vučić je, na konstataciju da će Nemačka imati tvrđi stav po pitanju razmene teritorija nego SAD, kazao da ne komentariše stavove pojedinih zemalja.

- Znam koliko sam teških razgovora imao sa Amerikancima i Nemcima, a neće biti ništa lakše u budućnosti - rekao je on.

SRBIJU OČEKUJU BROJNI PRITISCI U NAREDNOM PERIODU

Vučić je izrazio uverenje da će u narednom periodu postojati brojni pritisci na našu zemlju i narod jer znaju da je suština u odluci Srbije.

- Mi ćemo biti pod velikim pritiscima. Oni koji žele na različite načine da Srbiju slome pokušavaće da to urade iznutra, da oslabe našu pregovaračku poziciju, da pokažu šta su sve u stanju da urade - objasnio je on.

Kako je rekao, dok su srpska Vlada i predsednik snažni teško je vršiti tako veliki uticaj ili bilo kakav značajniji pritisak na odluke koje možemo da donosimo.

- Zato je važno vršiti stalni pritisak. Zato smo slušali priče da će Srbija biti sledeća zemlja u kojoj će biti ubijen novinar. A imamo pet zemalja u kojima su ubijeni novinari od tada i niko da kaže izvini. Kod nas je najozbiljnii napad na novinare bio napad na novinare Pinka Goradnu Uzelac i Maru Dragović, a napali su ih batinaši i secikese Dveri i drugih organizacija. To je jedna u nizu milionskih laži prosipane na dnevnom nivou upravo da se smanji ugled Srbije u svetu - objasnio je Vučić.

KO GOD ŽELI MOŽE DA PROTESTUJE, ALI NE SME DA KRŠI KONTROLU KRETANJA GRAĐANA

Povodom aktuelnih događaja oko "haosa" zbog protesta koji su građane izveli na ulice, predsednik je rekao da "u Srbiji ne postoji haos već političari i tajkuni poput Đilasa, Jeremića, Šolaka i Miškovića koji su opljačkali su mnogo, ponestalo im je para, pa bi nazad na vlast".

Zabranjeno je, kaže, pominjanje imena Ðilasa i Šolaka, a "jedan se od njih hvali da ima 25 miliona evra, a ima više, dok treći dobija šest miliona evra za NVO koju vodi, 200.000 evra iz Katarske ambasade od onih koji finansiraju muslimansku braću".

Oni čak, kako kaže, i ne smeju da kažu da to nije istina, ali moraju da pronađu način da se dočepaju vlasti.

Vučić je rekao da građani Srbije u danu kada je Ðilas prodao svoju agenciju nisu mogli to nigde da pročitaju, pri čemu je, kaže, lagao da je prodao Bugarima, a zvanično je prodao Šolaku, koji, dodao je, drži N1 i glavni je kablovski operater:

- Važno je da tog dana niko u Srbiji nije smeo to da objavi i to se zove prava cenzura - primetio je Vučić i dodao da Ðilas plaća i novinarsko udruženje koje druge optužuje za cenzuru.

Pomenuo je i da ti isti za Sinušu Malog kažu da je lopov i upitao:

- A gde su onda ta 24 stana. Ne, lopov je taj koji je to rekao za Sinišu Malog, a to je Dragan Ðilas - naveo je predsednik i ukazao da je to odraz zdravog sistema "ali nije zdravo da je sve drugo cenzura i nije zdravo da ja mogu samo uživo nešto da kažem u dve dnevne novine i na jednoj televiziji.

On je rekao da vlada radi na problemu cene derivata, ali isto tako naglasio da je u Srbiji, uz Bugarsku najmanja cena hleba, te da je najniža cena struje u Evropi, 6,64 evrcoenta, a sledeća najniža u Makedoniji 8,20 evrocenti po kilovat satu i naveo da na ove proteste sada pozivaju "oni koji su prodali NIS".

 - Moram da ćutim koliko su iscrpili naftna nalazišta. Ali ko hoće da protestuje postoji Zakon o javnom okupljanju. Svima je jasno da je to politički organizovan protest, dva automobila stanu ispred vozila GSP-a i naravno iza njih stane na hiljade automobila, i kažu cela Srbija je na nogama, pa šta će da ljudi moraju da stoje, kad ne mogu da ih preskoče- zaključio je predsednik.

Kako je objasnio, posao Vlade je da gleda šta može da učini, a već je učinjeno mnogo.

- Što ne kažete za struju? Ubedljivo je najjeftinija u celoj Evropi. I kada za decu i za stare se greje ili hladi, nije važno. Ni hleb koji je jeftiniji nego u Bosni vam nije važan. Ali ko god želi da protestuje dobrodošao je. Postoji zakon o javnim okupljanju, ali niko ne može da ga krši, niti da krši ustavom zagarantovanu kontrolu kretanja - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)