MUP zabranio okupljanje tokom festivala "Mirdita, dobar dan": Radikali uzvraćaju - Ukoliko država ne želi da spreči, mi ćemo!

Poslanici radikala su u Skupštini Srbije, nakon što je MUP zabranio njihove skupove, rekli da će okupljanja svakako biti

Skupove koje je Srpska radikalna stranka najavila za vreme održavanja festivala “Mirdita, dobar dan”, MUP Srbije zabranio je, ali predstavnici te stranke ponovo su naveli da će se oglušiti o zabranu i da će do okupljanja ipak doći.

Posle radikala i Zavetnici najavili protest: Protive se održavanju festivala "Mirdita, dobar dan"

MUP je u obrazloženju naveo da ne dozvoljavaju skupovi 30. i 31. maja kao i 1. juna koje je zakazala SRS u Birčaninovoj ulici dodajući da okupljanje nije dozvoljeno kada postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednost Republike Srbije.

Festival "Mirdita, dobar dan" se već četiri godine održava početkom juna u Beogradu, a za cilj, kako su najavili organizatori, ima približavanje kosovske kulturne scene beogradskoj publici. SRS je ranije najavila da će sprečiti održavanje te manifestacije jer promoviše nezavisno Kosovo.

Poslanici radikala su u Skupštini Srbije, nakon što je MUP zabranio njihove skupove, rekli da će okupljanja svakako biti i pozvali su sve pristalice da se okupe u praku kod hrama Svetog Save gde će upaliti sveće za sve one koji su dali živote za Srbiju.

Takođe su najavili da će nakon toga krenuti ka Birčaninovoj ulici gde se održava festival.

- Taj festival ruši Ustav i suverenitet Srbije. Ukoliko država ne želi da spreči, mi ćemo sprečiti! - naveli su poslanici SRS-a dodajući da se iz rešenja MUP-a vidi da država priznaje nezavisnost Kosova jer piše "susret srpskih i kosovskih kulturnih zajednica".

SRS će se oglušiti o ovo rešenje, naveli su oni i istakli da ne odustaju od namere da spreče održavanje festivala.

(Telegraf.rs)