U Skupštini žustro: Prepucavanja oko niškog aerodroma, ruskog centra i ko koga sluša

Radeta i Orlić u klinču

Zbog uzavrele atmosfere među poslanicima Skupštine Srbije, koji su i danas skretali sa dnevnog reda, predsedavajući Veroljub Arsić je dva puta odredio pauzu u radu. Poslanike nije uspeo da obuzda ni predsedavajući Vladimir Marinković, koji je ocenio da rasprava klizi u anarhiju.

Umesto da raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija, započeta je polemika o Aerodromu "Konstantin Veliki" i ruskom humanitarnom centru.

RADETA: POKUŠAJ DA SE PRIČA O ER SRBIJI ZAMASKIRA PRIČOM O NIŠKOM AERODROMU

Poslanica SRS Vjerica Radeta ljuta je, jer se, kako kaže,  već tri dana raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao da je to pitanje od "planetarnog značaja", a ne govori se o Zakonu o udžbenicima.

- Ozbiljne pare se uzimaju na nabavku udžbenika. Ne želite da to znaju građani. Pravite farsu od amandmana i okrećete priču da nama smetaju amandmani. Vi na ovaj način hoćete da građanima Srbije ogadite skupštinu. To je započeto 2000. godine i nije jedino što ste nasledili od DOS-manlija -  rekla je Radeta.

Ona se osvrnula na jučerašnju raspravu u parlamentu, kad je jedna od tema bio i niški Aerodrom, primetivši da su radikali već govorili o tome da će Er Srbija postati "lou kost" kompanija i da je sada namera da se to "zabašuri" pričom o "Konstantinu Velikom".

- Rekli smo da će Er Srbija postati ''lou kost''. Ozbiljni se pregovori vode oko prodaje slota, postoje indicija da je već prodat. Namera je da se vraćanjem ingerencija za aerodrom u Nišu na državu privremeno zaustavi priča oko Er Srbije - navela je Radeta.

Kaže i da "akciju oko niškog aerodroma" vodi ministarka Zorana Mihajlović, jer želi da uskrati rusko-srpskom humanitarnom centru korišćenje tog aerodroma.

- Vi iz većine, umesto da se založite da se članovima humanitarnog centra dodeli diplomatski status, dozvoljavate da vam Zorana Mihajlović radi ovo što sada radi. Vrlo brzo ćete videti koliko smo mi u pravu. Ona ni 24 časa ne bi smela biti clan vlade- rekla je Radeta.

Er Srbija bi mogla da poleće sa "Konstantina" i to za Beograd?

ORLIĆ: VLADA ŽELI DA UNAPREDI KONSTANTIN VELIKI

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić odgovorio je Radeti rekavši da je jasno rečeno da je namera Vlade Srbije da unapredi niški aerodrom i da u njega uloži desetine miliona evra.

- Želimo da bude još bolje opremljen, da se razvija. Danas je u boljem stanju nego kada smo ga zatekli. Imao je 1.300 putnika, danas ima 300 puta više. To govori o odnosu države prema aerodromu. Da neko hoće namerno nešto da upropasti, sigurno ne bi pravio rezultate - rekao je Orlić.

RADETA: ARSIĆU VI SLEPO SLUŠATE ORLIĆA

Radeta i Orlić su polemisali i oko vremena koje je opoziciji preostalo da raspravlja o amandmanima, a poslanica SRS je uz konstataciju da ne želi da ulazi u njihove odnose kritikovala predsedavajućeg Arsića rekavši da sluša naređenja Orlića.

- Ako ne ulazite u te odnose, ne znam zašto ih spominjete. To je zato što hoćete unapred da kažete kako ja postupam suprotno Poslovniku i slušam nečija naređenja. Pa nismo tako naivni. Zatražite ponovo reč, koleginice Radeta - rekao je Arsić.

- U, što se naljuti covek, komentarisala je Radeka, a onda se obratila predsedavajućem- Arsiću, niste smeli da dozvolite da narodni poslanik koga vi slepo slušate vređa poslaničku grupu SRS.

Arisić je odgovorio da je i poslanik SRS tražio da poslanici većine ne podnose amandmane, pa on na to nije reagovao, te je zapitao - S kojim  pravom to tražite.

ŠAROVIĆ: NAPREDNJACI ZAOSTAVŠTINA DEMOKRATA

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je tokom rasprave da je SNS "zaostavština" DS, te da su je oni stvorili, zaštitili mandate, finansirali ih, davali medijski prostor, ideologiju i kadrove.

- Nekom je pripao Vesić, nekom Siniša Mali, Jelena Trivan, a nekom Kena, Šule...Mi sam tim nemamo veze - rekao je Šarović.

ČOMIĆ: NIJEDNA VLAST NIJE SVETA

Poslanica DS Gordana Čomić odgovorila je na ovakve insinuacije rečima da je "prilično nepotrebno da se unosi ovakva vrsta živosti u sednicu koja je planirana da bude amandmanska".

- Komenatre o tome šta je i kako DS uradila sada, nekada ili će uraditi je informacije opšte vrste. DS, za razliku od mnogih u Srbiji, zna vrednost i neophodnost opozicije i zna da nijedna vlast nije svetac. Nastavićemo da pokušavamo da i drugima objasnimo koliko je neophodna opozicija i da ona nije državni neprijatelj -rekla je Čomić.

Ona je navela i da je DS "promenila dnevni red Srbije", i to od politike izolacija, ratova, sankcija u politiku integracija i da je to nešto što je nepovratno.

- Izvođači političkih radova evropskih integracija su sad neki drugi i mi to pozdravljamo, a kritikujemo sve što se radi loše i kritikovaćemo uvek - istakla je Čomić.

MARKOVIĆ: BOLI VAS JER SNS OSTVARUJE REZULTATE

Poslanik SNS Aleksandar Marković je sa svoje strane raspravu između SRS i DS okarakterisao kao lažnu, što, naveo je, treba reći i građanima.

Objasnio je to navodeći da je i jednima i drugima zajednički imenitelj napad na SNS.

- To njih povezuje. Ima još nešto, a to je što su ispod cenzusa. Svi zajedno su ispod cenzusa. Na ovaj način, oni najbolje demonstriraju da zapravo imaju dobru saradnju koju su godinama imali u Skupštini grada Beograda dok je Dragan Ðilas bio gradonačelnik - rekao je Marković.

Boli ih, zaključio je Marković, što SNS ostvaruje sve bolji rezultat uprkos, "njihovim lažima i uvredama".

(Telegraf.rs/Tanjug)