Ako ste gledali HRT za sve sto se dešavalo između Bošnjaka i Hrvata krivci su Srbi: Vučić o porukama iz regiona posle haških presuda

Srećan sam i ponosan na srpsku politiku, a oni neka probleme i greške traže u sebi, a ne kod drugih, poručio je Vučić

Naše je samo da njima ne činimo ono sto oni nama čine, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje očekuje li pritiske iz Evrope u slučaju da neko u regionu želi nove sukobe, a nakon poruka koje su usledile posle poslednjih presuda Tribunala u Hagu. te da li u toj situaciji Srbija ima sagovornika u vezi s ekonomskim napretkom.

Ključno je da zadržimo mlade u zemlji: Vučić sa podmlatkom Evropske narodne partije (FOTO)

EU je naš najveći ekonomski partner, odgovorio je Vučić na taj deo pitanja, a pritiske, kaže, ne očekuje.

Ono što ga, međutim, čudi, je kako je moguće da taman kad smo mislili da će neko da nas ostavi na miru tri dana, ustanovili smo da smo upravo mi krivi za sukob Hrvata i Bošnjaka u BiH.

- Ako ste gledali HRT, a ja jesam, shvatio sam da za sve sto se dešavalo između bosanskih muslimana i Hrvata krivci su Srbi. Nemam pojma kako smo do toga došli, nisma to shvatio, ali sam siguran da ćemo takve gluposti uvek da negiramo i da ćemo se boriti da zaštitimo dostojanstvo i ponos nasih ljudi - naveo je Vučić, te poručio da je važno jedino da ono što oni nama čine mi njime ne činimo.

Srećan sam i ponosan na srpsku politiku, a oni neka probleme i greške traže u sebi, a ne kod drugih, poručio je.

- Neki to ne mogu da prevaziđu, mi ćemo učiniti sve da očuvamo stabilnost i partnerstvo sa zemljama u regionu, ali nikome nećemo dozvoliti da ponižava Srbiju i građane na bilo koji način. Čuvaćemo mir i naše je da činimo sve da se osećamo sigurnije, jer ako je neko spreman da Srbe okrvi za sukob Bošnjaka i Hrvata, ko zna šta će sutra da mu padne na pamet - poručio je srpski predsednik.

NIKO NEĆE IZBACITI SAD IZ BONDSTILA

Govoreći o strategiji američkog Atlantskog saveta za Zapadni Balkan, pa i Srbiju, on kaže da je ovo veoma uticajna organizacija, da je zadovoljan većinom onoga što je u njemu napisano i da bi bilo dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD.

- Mi ne možemo velikoj Americi da diktirama bilo šta, i ne treba da imamo iluzije. Možemo bar ponekad da pronađemo zajednički imenitelj između nekih stvari - naveo je on.

Kazao je i da SAD stalno vojno prisustvo imaju u bazi "Bondstil" i da će ih bilo ko odatle teško izbaciti.

SA PUTINOM O GASU

On je kazao i da će prilikom predstojeće posete Rusiji sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o snabdevanju gasom, jer je to za Srbiju veoma važna tema.

- Mi pričamo o Tuskom toku. Kada bude bilo nešto, kazaćemo. Možda ćemo nešto uspeti i sada - rekao je on.

LISTA SNS TEK KADA SE RASPIŠU IZBORI

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će SNS s listom kandidata za izbore za Skupštinu grada Beograda izaći kada se raspišu izbori ili dan - dva pre toga.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da će to biti "ubedljivo najstručnijim i najboljim timom" i da će Beogradjane, kada za to dodje vreme, moliti da na izborima za Skupštinu grada glasaju odgovorno i prema rezultatima, a ne po simpatijama.

- Ko će biti i kako će biti - ja svoj stav nisam promenio po tom pitanju. To ćete videti kada se izbori raspišu. Nekim drugima se žuri, onima koji su već pobedili. Priznajem da su pobedili, ali ću da čestitama tek nakon održanih izbora kada to bude u kutijama - rekao je Vučić i dodao da je na ljudima da odluče šta žele u budućnosti.

Vučić je kazao da se u prestonici ne gradi zbog predstojećih beogradskih izbora, već zato što ima novca.

- Beograd u finansijskom smislu stoji bolje nego ikada, sa mogućnostima većim nego ikada - rekao je Vučić i dodao da u gradu ima više od 1.100 gradilišta, ali da to nema veze sa izborima, već sa uredjivanjem javnih finansija.

(Telegraf.rs)