Ovo su sudije koje su presudile Ratku Mladiću: Prethodno su sudili Gotovini, Čermaku, Markaču i Haradinaju

Presudu Ratku Mladiću donelo je tročlano veće kome je predsedavao holandski sudija

Prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga je teretila za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine, donelo je tročlano veće Haškog tribunala, na čijem je čelu Alfons Ori iz Holandije. Pored njega, u Pretresnom veću su bili i Bakone Džastis Moloto iz Južne Afrike i Kristof Fluge iz Nemačke.

HAŠKA SRAMOTA: Tribunal presudio više od 1.000 godina robije za Srbe

Sudsko veće koje će vodilo suđenje Ratku Mladiću, predvodio sudija Alfons Ori, a "društvo" su mu pravile sudije Kristof Fluge i Bakone Džastis Moloto.

Najpoznatiji srpskoj javnosti je upravo predsedavajući Veća, sudija Ori. Ovaj 70-godišnji krivičar iz Holandije predsedavao je i u tročlanom sudskom veću koje je vodilo postupak protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Ori je bio predsedavajući sudskog veća koje je saopštilo oslobađajuću presudu za Ramuša Haradinaja.

Ovaj sudija je presudio u postupcima za Sarajevo, Brčko, Vlašić i Foču, a bio je sudija na suđenju Stanislavu Galiću, koji je zbog svoje uloge u opsadi Sarajeva osuđen na 20 godina zatvora, koja je posle preinačena u doživotnu kaznu zatvora.

Ori je predsedavao i suđenjima Ranku Česiću i Darku Mrđi, prenose mediji.

Česić je posle priznanja krivice osuđen na 18 godina za zločine u Brčkom, dok je Mrđa priznao krivicu za zločine počinjene na planini Vlašić i osuđen je na 17 godina zatvora. Ipak, najviše duela sa Orijem je vodio Vojisla Šešelj, koji je o njima napisao i knjigu.

Bakone Džastis Moloto je 73-ogodišnji bivši advokat iz Južne Afrike. On je diplomirao pravo na Univerzitetu Južne Afrike, a sudija u Haškom tribunalu je postao 2005. godine.

U osuđujućoj presudi Momčilu Perišiću, kojom je ovaj bivši general i političar osuđen na 27 godina zatvora, tada predsedavajući sudija Moloto je izneo svoje izdvojeno i suprotno mišljenje.

Kristof Fluge je 70-godišnji nemački pravnik i sudija. Od juna 2001. do februara 2007. godine bio je državni sekretar u Odeljenju za pravosuđe u Berlinu. U septembru 2008. godine imenovan je za stalnog sudiju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Fluge je početkom 2009. godine u izjavi za „Špigl" rekao da termin „genocid" može da se koristi samo kada se govori o holokaustu, dok bi za sve ostale slučajeve trebalo da se koristi izraz masovno ubistvo. Zbog te izjave i pod pritiskom javnosti, u septembru te godine smenjen je sa mesta predsedavajućeg u procesu protiv Radovana Karadžića.

(Telegraf.rs)