Ministar Vulin za Telegraf o Srpkinjama koje su dužne da rađaju, o tome da li će žene ići u vojsku, ima li šanse da postanemo članica NATO (FOTO) (VIDEO)

On je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, duhovni otac cele nacije, i rekao je ono što smatra najboljim i najdragocenijim za nas

Ne razumem šta je loše u izjavi patrijarha srpskog Irineja da su Srpkinje dužne da rađaju, pa je postao predmet napada ako konstatantno pričamo o populacinoj politici, demografiji zemlje i o tome da nas nema dovljno kaže u intervjuu za Telegraf.rs ministar odbrane Aleksandar Vulin čiji smo domaćini danas bili na štandu našeg portala na Sajmu medija.

DO SADA NAJTEŽI PRITISAK NA SRBIJU: Vulin o izjavi Trampovog specijalca za Balkan

Episkop bački Irinej odgovorio Zorani Mihajlović: Ona svesno podržava nemačku nobelovku koja je pljunula Srbima u facu

On otkriva da će do kraja ove godine biti doneta Strategija odbrane koja će "reći" na koji način će stanovništvo pa i žene proći civilnu vojnu obuku. Napominje da niko neće ići u vojsku, da se nikom neće slati pozivi, već da će sve biti organizovano sistemski, kao i da smo svi u obavezi da se pripremimo za odbranu zemlje.

Vulin otkriva i da li se pokajao što je u javnosti pomenuo tetku, ali i da nije slučajno što zamerke na njegov račun dolaze baš sada. Ističe i da bi bila velika greška da Srbija postane članica NATO.

  • Patrijarh Irinej je postao meta kada je izjavio da su Srpkinje dužne da rađaju. Kakav je vaš stav u vezi sa tim?

-  Patrijarha Irineja ne bih komentarisao. Rekao je svoj stav i ja to poštujem. Mi pričamo o populacionoj i demografskoj politici, o tome da nas nema dovoljno, i onda kada patrijarh izađe sa onim u šta najdublje veruje - da treba da rađaju i da treba da imamo više dece, onda ga napadnu. Što ga napadaju? Šta je on tu loše rekao? Moramo voditi računa. On je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, duhovni otac cele nacije, i on je rekao ono što smatra najboljim i najdragcenijim za nas. Uostalom, kako kaže Bibiija - rađati se!

  • Bili ste Ministar rada i bavili se, upravo, populacionom politikom. Kako vam sada, kada gledate sa strane, izgleda prethodni resor, ima li neto što biste sada uradili a niste dok ste bili u njemu?

- Mišljenja sam da ministar Đorđević to odlično radi. Kao što se ja u Ministarstvu odbrane nastavljam na rad svojih prethodnika tako se i on nastavlja na rad prethodnika u Ministarstvu rada. Populaciona politika je politika koja ne daje rezultate za godinu dana. Mnogo više vremena je potrebno da bi se videlo da smo nešto uspešno uradili. Očekujem da će Ministarstvo rada vrlo brzo doneti Zakon o finasijskoj podršci porodica sa decom kojim će se, između ostalog, regulisati novčana pomoć za roditelje za prvo dete, drugo, treće. Biće značajnih povećanja  i inovacija, i očekujemo da će to dati rezultate.

Znate, da su samo novac i stimulacija u pitanju, Švedska bi bila najmnogoljudnija zemlja na svetu. Ona kao što znate ima demografski problem i uvozi ljude. Dakle, morate imati društvo u kojem je rađanje podignuto na viši nivo. To govori da je porodica postala sve labavija, govori da se sve lakše odlučujemo da ne budemo zajedno, da ne dajemo do kraja onaj maksimum da ostanemo zajedno. Ima tu mnogo stvari o kojima se treba razmišljati i govoriti a to je nešto što mora da radi celo društvo, neće to rešiti nijedna populaciona mera.

  • Jednom za svagda da objasnimo, hoće li žene morati u vojsku ili ne, i kada?

- To je klasična zamena teza. Ja nisam slučajno pokrenuo tu temu. Mi smo ukinuli obavezno služenje vojnog roka, a uradili smo i ono što niko nije uradio.... Svaka zemlja u svetu se trudi da proširi pravu profesionalonu armiju, i što više civila upozna sa  elementarnim, vojnim znanjem, civilnom zaštitom. Mi smo ukinuli civilnu obuku.  Normalno, svaka profesionalna vojska treba da izdrži prvi udar, ali ko će da dođe posle prvog udara. Sve velike moćne zemlje - Rusija, Amerika se trude da podele to veliko znanje sa civilima. Šta je loše u tome da naučimo da stavimo prvi zavoj, šta je loše da znamo ako se sruši zgrada šta treba raditi...

Najveće dostignuće muško-ženske ravnopravnosti jeste da žene služe vojsku. Borkinje su stalno govorile da je vojska isuviše zatvorena institucija, da nema dovoljno žena u vojsci, da je to ekskluzivno muški klub i da se to mora promeniti. Onog sekunda kada smo rekli da će biti, rekli su " e neće valjda žene". Jesmo li rodno ravnopravni ili nismo? Ako jesmo onda svako ima obavezu da se priremi za odbranu zemlje. Naravno da neće služiti vojsku, može je samo služiti dobrovoljno i muškarci i žene. Kroz razne modalitete ćemo obučiti što više ljudi i to neće biti obuka za žene već obuka za stanovništvo, za ljude koji žive u državi Srbiji. Neće se okupiti 100.000 Beograđana i nešto im objašnjavati, već će se iskoristiti sistem školstva, zdravstva, saobraćaja... Neće žene ništa već će građani Srbije sve u onoj meri koliko je i kako to moguće.

  • Dobro, kada onda stanovništvo može da očekuje pozive za obuku?

- Nema poziva. Stariji sam od vas i znam kako je to ranije bilo. Mora prvo da se donese Strategija odbrane i  ona će biti doneta do kraja godine, a primenjivaće se kroz određena zakonska rešenja - Ministarva prosvete, zdravlja, rada, lokalne samouprave. Sve je to nekad postojalo i moja kao i generacije starije od mene znaju kako je todobro funksionalo. Nažalost, mi smo sve to temeljno uništili. Da smo mi imali ovo o čemu sada govorim ne bismo kada smo imali one strašne poplave mobilisali spcijalne brigade da puni džakove sa peskom. To je posao mene i vas, civila... Ne znate gde su vam lopate možda zato što ih nema, ne znate gde su džakovi... Nema ničega. Mi to moramo polako da počnemo da vraćamo a ne mogu da razumem do smo sistem koji funkcioniše uništili?  Sistem odbrane koji je je tako  postavljen je opasan, nepobediv. Ako je sistem odbrane sveden na vojna lica, vi ste unapred izgubili teren. Jer niko na svetu nema toliko veliki broj pripadnika vojske da bi mogao sam da se nosi sa opasnostima.

  • Dobili smo migove, priča se i da tražimo i "pancir" i "buk" a istovremeno imamo i Hrvatsku koja se dodatno naoružava. Situacija deluje kao da zemlje u regionu kreću u trku naoružanja, da nam možda ne preti neki rat?

- Srbija je, kao što znate, vojno neutralna zemlja. To je najskuplji izbor koji možete da napravite. To znači nema pomoći za nas. U slučaju nevolje, mi smo sami. U slučaju nevolje neće doći niko da nas brani, samo mi moramo a da bi to bilo moguće moramo da se naoružavamo. Drugo je pitanje zašto to radi naše okruženje koja je član veoma moćnog vojnog saveza, koji će priteći u pomoć ako bude napadnuta od Bosne, Srbije...

  • Šta ćemo mi u tom slučaju?

- To vam govori da sigurno nemamo nameru da napadnemo bilo koga. Ovo je strategija svake vojske. Vi se merite sa okruženjem. I uvek se trudite da budete jači od onih koji su u našoj blizini. Naravno da vodimo računa šta rade naše susedi. Ova zemlja zaslužuje da bude branjena i odbranjena. Da vam kažem, vojska u miru se uvek posmatra kao nešto preskupo. Ali, nema traktora ako nema tenkova.

  • Kako vam je tetka?

- Dobro.

  • Rekli ste da ste se posle svega pokajali što ste rekli da vam je tetka iz Kanade dala novac za stan. Da li ste se zbog još nečega pokajali otkako ste u izvršnoj vlasti?

- Ne.  Mislim da generalno postoji razlog u tim zamerkama, ali je važno znati i odakle dolaze te zamerke. Nije baš slučajno što dolaze sada. Ali, svako jutro ustanete, pročitate dnevnik uvreda za taj dan a onda kažete da to ništa nije važno i posvetite se tome da vojska bude sigurna, da su naši resursi spremni da čuvaju nebo za taj dan, da su svi tamo gde treba da budu, da im je materijalni položaj bolji, da su vam momci na granicama i čuvaju prostor od nelegalnih migracija. Ako je sve to dobro, kažete da ostalo nije važno.

  • Da li će osoblje ruskog humanitarnog centra ipak dobiti diplomatski imunitet?

- Vlada će doneta odluku o tome, a vezi sa tim ne postoji nikakav rok. Mislim da nije teško pretpostaviti šta je moj stav ali neću da vršim pritisak na Vladu. 

  • Da li smatrate da je ikako moguće da Srbija postane članica NATO?

- O tome bi morali da odluče građani Srbije ali ja mislim da bi bilo potpuno pogrešno. Mišljenja sam da Srbija ne treba da bude deo nijednog pa ni NATO saveza. Naša politika je jasna, mi smo vojno neutralni.

Pogledajte intervju sa ministrom Vulinom:

(Lj. Račić)