Brnabić poručila Mekalisteru: Otvaranje pristupnih poglavlja za Srbiju nije štikliranje stavki

Ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja za Srbiju ne znači proces "štikliranja" stavki, već to usmerava našu zemlju ka bržem razvoju i društvu budućnosti, rekla je srpska premijerka

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komiteta EP za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, kojem je poručila da zahvaljujući uspešnim ekonomskim i političkim reformama Srbija nastavlja sigurnim putem ka članstvu u zajednicu evropskih država.

Vučić razgovarao sa Mekalisterom o putu ka EU i unutrašnjem dijalogu

Brnabić: Bolje plate u prosveti od 2018. godine, digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade

Premijerka Brnabić istakla je da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme.

- To činimo, ne samo da bismo pokazali posvećenost evropskom putu, već i zato što rezultati koje stvaramo doprinose poboljšanju životnog standarda i kvaliteta života svih građanki i građana Srbije - podvukla je Brnabić.

Brnabić je sagovorniku poručila da ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja, za Srbiju ne znači proces "štikliranja" stavki, već da je to usmerava našu zemlju ka bržem razvoju i društvu budućnosti.

- Nikada nismo svoj napredak merili na osnovu toga koliko smo poglavlja otvorili, i to nećemo činiti ni ubuduće. Merićemo napredak na osnovu toga koliko smo radnih mesta stvorili i koliko smo unapredili svakodnevni život našim građanima i građankama, kao i koliko smo unapredili životno okruženje u Srbiji - naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade je dodala da je važno da se kao društvo usaglasimo oko prioriteta i toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država. Brnabić je naglasila da će Srbija i u narednom periodu nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Brnabić je pozdravila pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svake zemlje obavlja na osnovu individualnih zasluga i izrazila nadu da će države članice EU uvažiti te napore i odrediti vremenski okvir za njihovo pristupanje EU, odnosno da ostave otvorenu mogućnost pristupanja novih članica u narednom budžetskom periodu.

(Telegraf.rs)