PODELA PODELJENE OPOZICIJE: Šta se krije iza novog sukoba?

Da li je komunikacija sa šefom države oko državotvornih pitanja zaista pravi razlog za raskol u opoziciji ili je posredi nešto drugo?

Umesto dogovora - raskid saradnje. Ionako podeljena opozicija se ponovo podelila. Pokret slobodnih građana Saše Jankovića prekinuo je saradnju sa Demokratskom strankom Dragana Šutanovca, zbog slanja predloga predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Odmah za tim usledila su saopštenja i SDS i organizacije Vuka Jeremića da je njihov preduslov za politički dogovor obećanje da neće biti saradnje sa Srpskom naprednom strankom. Da li je komunikacija sa šefom države oko državotvornih pitanja zaista pravi razlog za raskol u opoziciji ili je posredi nešto drugo?

Jankovićev potez je podmukao, očekivan i neiskren: Jovanović o prekidu saradnje PSG i DS

RASPAD OPOZICIJE: Saša Janković PREKIDA saradnju sa DS-om zbog Šutanovca

Odluka Pokreta slobodnih građana da više ne sarađuje s Demokratskom strankom (DS) zbog predloženih izmena Ustava i njene spremnosti da o tome razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dan posle izaziva brojne reakcije srpske političke javnosti.

Gotovo je istovetna reakcije predstavnika vlasti i opozicione LDP.

Potpredsednik SPS i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je opozicija razjedinjena i da razlaz između Saše Jankovića i DS nije neočekivan.

- Nije naš posao da se brinemo za monolitnost opozicije. Oni su dokazali svoje razlike još za vreme kampanje za predsedničke izbore - rekao je Ružić.

- Ne može se svako ko se odazove pozivu predsednika Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu proglašavati izdajnikom - poručio je lider LDP-a Čedomir Jovanović koji kaže da nije iznenađen što je Saše Jankovića odlučio da prekine saradnju sa DS-om, jer ta saradnja nikad nije bila iskrena.

Funkcioner DS Sreto Malinović, koji je snažno podržao Jankovića u kampanji za predsedničke izbore, kaže da je neprijatno iznenađen i zatečen odlukom Pokreta slobodnih građana o prekidu saradnje sa Demokratskom strankom.

- Neprijatno sam iznenađen i zatečen odlukom Pokreta slobodnih građana o prekidu saradnje sa Demokratskom strankom. Posebno zato što je razlog koji se navodi više nego banalan, a činjenica je da je promena Ustava uslov za ulazak u EU kojoj svi težimo - rekao je Malinović u izjavi dostavljenoj medijima.

Član PSG, ali i član Političkog saveta DS Zoran Ivošević ne misli da je promena Ustava dobar razlog za raskid saradnje.

U ovakvo objašnjenje PSG sumnja i politički analitičar Vladimir Goati. On za naš portal kaže da navedeni razlog za prekid saradnje nije suštinski problem između Jankovića i Šutanovca.

- Povod za taj rascep je nedovoljan - ističe Goati za Telegraf.rs i napominje da je odluka Pokreta slobodnih građana "još jedan pucanj u vlastitu nogu opozicije".

Na naše pitanje šta je onda motiv, Goati kaže:

- Motivi su često prikriveni i oni mogu biti lični, sujeta, egoizam, narcisoidnosti i tako dalje. Ali, mislim da je opozicija toliko danas na periferiji, samom ćošku, da bi morala te sitne razlike na neki način da prevaziđe.

Goati kaže da se kroz te sitne povode, koji stvaraju duboke raskole, opozicija smanjuje šanse da konsolidovana dođe na vlast u prestonici.

- Ukoliko su ljubomora i lična netrpeljivost izvor sukoba, onda je to još gore - zaključio je politički analitičar.

(Telegraf.rs)