Ivanović: Tači je u paralelnoj realnosti

Prema oceni Olivera Ivanovića, Tačijeve izjave predstavljaju "tipičnu izjavu" albanske strane

Realnost Hašima Tačija, u koju veruje 99 odsto Albanaca na Kosovu, nije ista kao naša i postoje oni koji su svesni da je to fikcija, kaže lider GI SDP Oliver Ivanović.

Razjedinjeni Srbi protiv ujedinjenog albanskog bloka: Ivanović o izborima na Kosovu

- Kosovo je nezavisno samo u onoj meri u kojoj se Srbija sa tim slaže i oni toga budu svesni svaki put kada traže ulaz u međunarodne organizacije - rekao je on gostujući u emisiji "Kažiprst" na B92.

Reagujući na ono što je Tači rekao u intervjuu za Tanjug, Oliver Ivanović kaže i da su Tačijeve izjave o "istorijskom sporazumu" fine fraze, ali da on tako nagoveštava kraj dijaloga iako nije vlastan da o tome odlučuje.

- On ipak govori o nečemu što je delom istinito, a to je da je dijalog nepopularan, ali ja mislim da je to jedina šansa da se reše neki problemi. Međutim, ima još mnogo tema o kojima treba razgovarati i mislim da se Priština ne pita šta će biti na stolu - smatra Ivanović.

Prema njegovoj oceni, Tačijeve izjave predstavljaju "tipičnu izjavu albanske strane".

Ivanović smatra da će Tači ostati zadužen za dijalog Beograda i Prištine i da postoji nelagodnost naših ljudi kada se govori o premijerskom nivou, jer bi morali da razgovaraju sa Haradinajem.

Što se tiče pitanja vojske Kosova i Zajednice srpskih opština, Ivanović kaže da je ključ i za jedno i za drugo u rukama Srba.

Tači je za Tanjug rekao da veruje da će uskoro doci do istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju između Kosova i Srbije, čiji je krajnji cilj "priznavanje realnosti".

On takođe tvrdi da kosovski Srbi veruju u kosovske institucije, ali da je percepcija Beograda o njihovoj "kosovskoj realnosti" negativna.

(Telegraf.rs/Tanjug)