Ban Ki Mun: Poštujem Rezoluciju 1244

- Imam dužnost i odgovornost da se sretnem sa našim ljudima, specijalnim izaslanikom Zarifom i njegovim osobljem u misiji. Tada ću imati priliku da se sretnem sa predstavnicima vlade Kosova - kaže Ban Kimun

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun dolazi u Srbiju tokom turneje na Zapadnom Balkanu, koja počinje 19. jula.

Biće to prva poseta prvog čoveka svetske organizacije našoj zemlji od raspada bivše Jugoslavije. Najavljena je i poseta Kosovu.

Generalni sekretar UN istakao je da je region prošao kroz značajnu transformaciju, i ukazao na to da će tokom obilaska svih zemalja naznačiti važnu ulogu koju region igra ne samo za Evropu nego i za ceo svet.

Kada je u pitanju boravak na prostoru bivše Jugoslavije, Ban Kimun je rekao da će posetiti šest država i Kosovo.

- Moja poseta Kosovu će se odvijati u širem kontekstu moje posete regionu, i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244 -  rekao je Ban Kimun.

- Znate da je Kosovo jedino mesto u regionu gde imamo misiju Ujedinjenih nacija Unmik. Imam dužnost i odgovornost da se sretnem sa našim ljudima, specijalnim izaslanikom Zarifom i njegovim osobljem u misiji. Tada ću imati priliku da se sretnem sa predstavnicima vlade Kosova - dodao je Kimun.

Prema njegovim rečima, UN po rezoluciji 1244 imaju mandat da obezbede da prelazni period teče u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti.

Na pitanje kakva je uloga Unmika u ovom trenutku i kakva će biti nakon septembra, kada prestaje nadzirana nezavisnost Kosova, generalni sekretar svetske organizacije odgovorio je da će mandat i uloga Unmika na Kosovu i dalje nastaviti da budu u skladu sa Rezolucijom 1244.

- To je jasno, a jasno je i to da u prelaznom periodu misija Euleksa preuzima veću ulogu. Uloga Unmika se smanjuje jer se uzima u obzir realnost na terenu. Ipak, Unmik i dalje ima ulogu i mandat. Nastavićemo da pomažemo primenu Rezolucije 1244, humanitarna i pitanja ljudskih prava, a takođe podržavaćemo mir i stabilnost u regionu. To je ta važna uloga zbog koje putujem tamo - rekao je on.

Tokom posete Beogradu, Ban Kimun će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem i budućim predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vukom Jeremićem.

O Vuku Jeremiću, Ban Kimun je  u izjavi stranim medijima imao samo reči hvale:

- Srpski narod bi trebalo da bude ponosan što će tako istaknuta osoba da bude na čelu Generalne skupštine. Sa njim sam blisko saradjivao, uzajamno se poštujemo i radujem se ponovnoj bliskoj saradnji od septembra - kazao je generalni sekretar UN.

On je dodao i da bi Jeremić sa nove funkcije na kojoj će biti, trebalo da postupa izvan srpskih pitanja i sa stanovišta agende UN.

Na pitanje dopisnika kosovske televizije, kako komentariše Jeremićevu izjavu da će Kosovo "samo preko njega mrtvog postati članica UN", Ban je odgovorio da Jeremić to nije rekao u svojstvu izabranog predsednika Generalne skupštine, već kao zvaničnik srpske vlade.

- Članstvo u UN je nešto što će biti odlučeno na osnovu preporuka Saveta bezbednosti i usvojeno od strane Generalne skupštine - naglasio je prvi čovek svetske organizacije.

(I. M. / RTS)