Bugarski ultranacionalisti koji hoće da "otkinu" deo Srbije ulaze u Vladu

Delove Srbije oko Dimitrovgrada i Bosilegrada bugarski nacionalisti smatraju svojom zapadnom pokrajinom

Bugarska ultranacionalistička partija Ataka, poznata po zalaganju za pripajanje delova Srbije u kojima žive Bugari, spremna je da po prvi put uđe u vladu Bugarske. Novi proruski "patriotski" savez kojem pripada ova stranka dogovorio je koaliciju sa bivšim premijerom Bojkom Borisovim, javlja AFP.

OFANZIVA NA BEOGRAD: Šta se krije iza čestih poseta svetskih diplomata Srbiji

Šokantne tvrdnje Trampovog čoveka: Kako je Putin preko svog tajkuna otcepio Crnu Goru od Srbije

Agencija navodi da je taj savez "Ujedinjenih patriota" koji podstiče antiimigraciona osećanja i neprijateljski je raspoložen prema muslimanima, Romima i gejevima, na parlamentarnim izborima bio trećeplasiran.

Spajanjem sa Borisovljevom proevropskom partijom desnog centra GERB, koalicija će ostvariti većinu u parlamentu sa samo dva poslanička mesta iznad neophodnog broja.

- Da se nismo složili oko formiranja vlade sa ovim ljudima, morali bismo da izađemo na nove izbore za nekoliko meseci i da završimo u istoj situaciji - rekao je Borisov u specijalnom obraćanju parlamentu okružen liderima "Ujedinjenih patriota", prenosi agencija.

Inače, lider stranke Ataka, Volen Siderov je pre četiri godine podneo zahtev da Bugarska u zamenu za podršku evroatlantskih integracija Srbije i Makedonije dobije područja oko Bosilegrada, Dimitrovgrada i Strumice.

On tada podnošenjem pomenute deklaracije nije objasnio osnove tog navodnog pristupa u izgradnji dobrosusedstva po evropskim standardima. U središtu inicijative je svojevrsna revizija Nejskog ugovora iz 1919. kojim su iscrtane granice Bugarske posle Prvog svetskog rata.

Delove Srbije oko Dimitrovgrada i Bosilegrada bugarski nacionalisti smatraju svojom zapadnom pokrajinom, a zahtev za proširenje temelje na nestanku Kraljevine SHS, koja je potpisnik sporazuma u Neju, ali i pojavom države Makedonije koja pre nije ni postojala.

(Telegraf.rs/Tanjug)