Tadić: Organizovani kriminal se raduje promenama u Srbiji

Bivši predsednik ocenio da nije bilo moguće istovremeno, u jednom mandatu vlade, reformisati pravosuđe, obračunavati se sa organizovanim kriminalom i sprovesti sveobuhvatnu borbu protiv korupcije

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da se organizovani kriminal raduje političkim promenama u Srbiji i da od novog predsednika države očekuje garancije da neće biti kompromisa sa organizovanim kriminalom i strukturama oko haških optuženika.

Tadić je, u intervjuu "Novom magazinu", istakao da se zbog te spoznaje oseća nebezbedno, jer je u Srbiji, dok je on bio predsednik, bio uspostavljen najviši stepen bezbednosti.

- Pažljivo ću posmatrati novog predsednika, koliko je spreman da preuzima rizike, to nije verbalno pitanje, već pitanje prakse i ono se meri time koliko je kriminalaca uhapšeno u vaše vreme, da li ste pravili kompromise s kriminalom, s ratnim zločinima, sa pitanjima od najdubljeg nacionalnog interesa -  rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ne ohrabruje to što na listama političkih stranaka koje pretenduju da predvode novu vladu postoje ljudi koji glorifikuju počinioce ratnih zločina.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Tadić je istakao da je to trebalo da bude prioritet DS u naredne četiri godine i da je on nameravao da u pregovorima sa EU na samom početku "proguta najveću žabu".

On je objasnio da nije bilo moguće istovremeno, u jednom mandatu vlade, reformisati pravosuđe, obračunavati se sa organizovanim kriminalom i sprovesti sveobuhvatnu borbu protiv korupcije, posebno ako se uzme u obzir da je 90-ih izgubljena čitava jedna decenija.

- Sada smo, apsurdnom igrom događaja, u situaciji da politički lideri devedesetih kreiraju vladu, ali s retorikom 5. oktobra (2000) -  kazao je Tadić i konstatovao da su demokrate verovatno imale većinu u opredeljenju građana, ali da se računaju samo oni koji su glasali.

(/I. M./Tanjug)