Gojković i Stefanović očekuju izbor novog premijera Srbije u junu

Gojković je pojasnila da novoizbrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić 31. maja treba da položi zakletvu pred Narodnom skupštinom, jer je to datum kada je i Tomislav Nikolić polagao zakletvu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar policije Nebojša Stefanović očekuju da u junu Srbija dobije novog premijera.

Gojković je pojasnila da novoizbrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić 31. maja treba da položi zakletvu pred Narodnom skupštinom, jer je to datum kada je i Tomislav Nikolić polagao zakletvu.

Ana Brnabić se oglasila povodom priče da će biti novi premijer Srbije

Razgovori o premijeru krajem maja

- Tim danom prestaje njegov mandat kao predsednika vlade. Potrebno je da da ostavku i time počinje da teče rok od 30 dana za njegov predlog parlamentu Srbije i davanje mandata novom mandataru - rekla je Gojković za RTS.

Kako kaže, predsednik države, kada parlament bude konstatovao njegovu ostavku, ima rok da održi konsultacije sa parlamentarnim strankama i poveri mandat nekom ko je obezbedio većinu.

- U parlamentu postoji stabilna većina, sve stranke koje su stale uz SNS, koje su stale uz kandidaturu Vučiću , tako da očekujem da u junu mesecu dobijemo mandatara - rekla je ona.

Da u junu Sbija treba da očekuje novog premijera potvrdio je i Stefanović u Jutarnjem programu televizije "Pink".

- Vlada će do tada da potpuno funkcioniše i radi - odgovorio je ministar.

Međutim, ni on, ni Gojković nisu želeli da komentarišu ko bi mogao da bude novi premijer. Ona je rekla da "nije bezidejna kao političar", ali da je sve u rukama predsednika države.

- Biće političkih konsultacija da bi od 1. juna imali jasniju sliku ko je ličnost koja će nastaviti reformski kurs - kazala je Gojković.

(Telegraf.rs / Tanjug)