Čeda: Neću da budem deo švercerske scene!

- Da sam hteo da budem deo švercerske političke scene lošeg pozorišta, u kome svako može da izgovori svaki apsurdni tekst, to sam mogao da budem i 2004. godine i u svakom trenutku u poslednjih osam godina - kaže lider LDP

Lider LDP Čedomir Jovanović tvrdi da je ta partija tokom pregovora o formiranju nove Vlade sa DS i SPS jedina govorila o politici, a da on nije odgovarao na prozivke lidera socijalista Ivice Dačića jer nije želeo da učestvuje u "neozbiljnim javnim interpretacijama".

- Da sam hteo da budem deo švercerske političke scene lošeg pozorišta, u kome svako može da izgovori svaki apsurdni tekst, to sam mogao da budem i 2004. godine i u svakom trenutku u poslednjih osam godina. Naprotiv, nismo i nećemo u tome da učestvujemo - rekao je Jovanović za "Blic".

Razgovori DS, SPS, URS i LDP su propali, kako je kazao, zbog nespremnosti na početak preokreta u svim segmentima.

- DS je razgovore vodila pojedinačno, prelazeći put od šoka posle gubitka predsedničkih izbora, preko perioda optimizma, do faze sve otvorenijih ucena Ivice Dačića, njegovog "paket aranžmana" sa Mlađanom Dinkićem, povratka na staru praksu neiskrenosti i iznurivanja javnosti. Svima je od početka bilo jasno da bi ulazak LDP u Vladu predstavljao kraj dosadašnje loše politike i početak preokreta u svim segmentima. Upravo je zbog toga vođena kampanja obračuna s idejom moderne, demokratske i evropske Srbije - objasnio je Jovanović.

U naredne četiri godine Jovanović očekuje, kako je rekao, kombinaciju populizma i stalnog kalkulisanja partnera u Vladi.

- Očekujem biranje najboljeg trenutka za nove izbore, ali tako što će se oni desiti onda kada neka od stranaka proceni da joj je to najkorisnije iz ličnih, stranačkih razloga. U svakom slučaju, mi ćemo biti oštra, racionalna i odgovorna opozicija. U nama će imati podršku za politiku integrisanja Srbije u EU i NATO, izgradnju otvorene tržišne ekonomije, nove regionalne odnose, afirmaciju vladavine prava, građanskih sloboda i najžešću opoziciju za svaku odluku suprotnu tim vrednostima i ciljevima - zakljičio je lider LDP.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)