DS isključila Čanka u Vojvodini? Jerkov: Nećemo sa SPS!

U pokrajinskom DS-u kažu da će vladu formirati samo sa SVM. Smatramo da za SPS više nema mesta u vlasti u pokrajini, navodi portparolka LSV-a

Posle zaokreta SPS u pregovorima o formiranju republičke vlade, u pokrajinskom DS-u u igri je sasvim drugačija kombinatorika, a kako prenosi "Blic", buduća pokrajinska većina ne isključuje socijaliste, već Ligu socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Budući da su socijalisti svoj opstanak u pokrajinskoj vlasti doveli u pitanje, stranački prvaci iz vojvođanskog dela DS kažu da će pokrajinsku vladu formirati samo sa SVM pošto nisu više spremni da trpe ucene Lige socijaldemokrata Vojvodine.

S druge strane, portparolka Liga socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jerkov izjavila je da neće učestvovati u pokrajinskoj vlasti ukoliko se u njoj nađe Socijalistička partija Srbije.

- Za Ligu ne postoji dilema - mi smatramo da za SPS više nema mesta u vlasti u pokrajini - rekla je Jerkovljeva i dodala da je SPS pokazao da funkcioniše po prinicipu "ko da više".

Da je u pregovorima između DS-a i LSV-a debelo zapelo, potvrđuje glavni pregovorač ispred LSV-a Bojan Kostreš.

- U ovom trenutku izvesnija je gradska vlast u Novom Sadu u kojoj neće biti Lige socijaldemokrata Vojvodine, a činiće je DS, SPS, DSS, SRS i Dveri. Ukoliko se takva odluka donese, LSV će sa velikim zadovoljstvom otići u opoziciju - kaže Kostreš.

Što se eventualnog učešća SPS-a u pokrajinskoj vlasti tiče, Kostreš je izričit da za njih nema mesta "sad kada je ozvaničena koalicija između socijalista, naprednjaka i URS-a u republičkom parlamentu i dogovoreno formiranje nove vlade" .

- Nama je DS dugogodišnji partner, ali ako oni mogu i s Ligom i s Dverima i ako im je najvažnije to da budu u vlasti bez obzira na to s kim su, onda neka im je srećan put - naglasio je zamenik predsednika LSV-a.

U Vojvođanskom odboru DS podsećaju da je njihova stranka "za sada na pokrajinskom nivou napravila koaliciju samo sa SVM kao i sa jednim poslanikom LDP-ai da će sa eventualni partnerima tek razgovarati".

Lider SVM i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor podseća da je njegova stranka odbila poziv socijalista o učešću u formiranju republičke vlade zbog sporazuma sa DS-om.

- Što se tiče sastava pokrajinske vlade, nije na meni da odlučujem, već na mandataru - kaže Pastor.

(D.Z./Blic)