Dinkić: Dobili smo najvreliji krompir

Lider URS-a smatra da će njegova partija, koja u novoj vladi pretenduje na resore ekonomije i finansija, morati da reši najveće probleme u državi

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, koji će i ovaj put biti deo Vlade Srbije, kaže da ulazi u pregovore o vladi svestan teške situacije u zemlji. Dinkić se trenutno nalazi u Briselu na godišnjem skupu Evropskih narodnih partija (EPP), najveće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

- Stanje je dramatično: odmah nam treba tri milijarde dolara samo da pokrijemo budžetski deficit i spoljni dug - rekao je Dinkić i optužio prethodnu vladu da je od naroda skrivala istinu o dubini krize.

On je rekao da će te probleme morati da rešavaju upravo resori na koje URS pretenduje: ministarstva ekonomije i finansija.

- Dobili smo najvreliji krompir, jer su privreda i finansije uvek najvrelije - smatra Dinkić.

On je dodao da dogovor sa mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem ne bi trebalo da bude problem, ukoliko se prihvate planovi URS-a o merama za spas od bankrota i ravnomeran razvoj Srbije.

- Dogovor sa Demokratskom strankom je propao zato što DS nikada nije suštinski želela URS za partnera - kaže Dinkić.

On je rekao da je od svojih kolega iz EPP, koju čine stranke desnog centra iz cele Evrope, dobio podršku za ulazak u pregovore o učesću u Dačićevoj vladi. Na pitanje kako su lideri EPP, među koje spada i nemačka kancelarka Angela Merkel, reagovali na izbor Dačića za mandatara, Dinkić je rekao da "nikog u Evropi ne interesuje ko je u vladi, već kako vlada radi".

(M. S. / Tanjug)