Ðilas: Neće zauvek male stranke odlučivati

Sada nije realna koalicija DS-a i SNS-a, ali ne mislim da će zauvek ostati mogućnost da neko ko je osvojio četiri puta manje glasova odlučuje da li će najveće partije biti u vlasti ili ne, kaže gradonačelnik Beograda

Koalicija DS-a i SNS-a sada nije realna, ali male stranke neće zauvek odlučivati ko će ući u vlast, smatra zamenik predsednika DS-a i gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas.

- Sada nije realna koalicija DS-a i SNS-a, ali ne mislim da će zauvek ostati mogućnost da neko ko je osvojio četiri puta manje glasova odlučuje da li će najveće partije biti u vlasti ili ne. U jednom trenutku velike stranke će reagovati u skladu sa svojom političkom snagom i onda ćemo da vidimo šta će da bude - rekao je Ðilas za "Blic".

On je naglasio da se "svim srcem bori za široku koaliciju DS, SPS-PUPS-JS, URS i LDP" zbog rezultata koje je u protekle četiri godine postigla u Beogradu, koje su građani dobro ocenili.

- Građani žele vladu koja će biti stabilna, a ja verujem da tu stabilnost može najlakše da obezbedi koalicija koja je sada na vlasti uz LDP. Međutim, protivnik sam principa: ''Ja mogu i sa ovima i sa onima, i sad vi od mene zavisite'' - kazao je Ðilas.

On je dodao i da u takvom slučaju formiranje vlade postaje trgovina, što "u politici ne donosi ništa dobro".

Na pitanje može li Boris Tadić da okupi parlamentarnu većinu i koji je realan rok za to, Ðilas je odgovorio da, ukoliko su sve stranke iz široke koalicije za koju se zalaže - tri stranke u vladi i LDP - iskrene i "ne koriste" ovo vreme kao pokrivalicu za za druge pregovore, vlada može biti sastavljena već sutra.

Do kraja nedelje, kazao je, biće održan sastanak svih lidera koji treba da uđu u vladu.

- Na kraju ćemo doći do vlade okupljene oko DS-a ili vlade oko SNS-a, o kojoj se navodno ne pregovara a o kojoj bruji ceo grad. Svako će snositi konkretne posledice za ono što je govorio i radio - naveo je Ðilas.

Govoreći o lideru socijalista Ivici Dačiću, Ðilas je rekao da je "to čovek koji je dugo u politici, ima puno iskustva i svoj pregovarački potencijal pojačava izjavama kroz medije".

- Dačić jako dobro zna da proevropska Srbija, iako nije glasala na ovim izborima, niti je mala, niti je nezainteresovana, niti želi vladu u kojoj bi sedeli Vulin, Karić, Velja Ilić... I ma kako u nekom trenutku izgledalo da se politika može voditi protiv većine, istorija nas uči da je to nemoguće - naveo je Ðilas.

(Telegraf.rs / Tanjug)