Devenport: Nada u nastavak reformi u Srbiji (FOTO)

Ambasador Velike Britanije u Srbiji na prijemu povodom dijamantskog jubileja kraljice, podsetio i na 175 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izrazio je večeras nadu da će novoizabrani srpski lideri dati jasan signal da žele da nastave suštinske reforme, a da će osvežen politički legitimitet i nova energija dati podsticaj popravljanju odnosa sa Prištinom.

Na prijemu povodom rođendana i dijamantskog jubileja britanske kraljice Elizabete II u rezidenciji u Beogradu, Devenport je ocenio da je Srbija sa nedavno završenim izborima ušla u novu fazu političkog razvoja.

- Moja vlada ova zbivanja posmatra sa puno nade da će novoizabrani srpski lideri, podstaknuti nedvosmislenom proevropskom porukom građana, dati odlučne i jasne signale da vaša zemlja želi da nastavi suštinske političke reforme i aktivnu i konstruktivnu saradnju sa svojim susedima - rekao je Devenport.

Ambasador je dodao da, u svetlu dijamantskog jubileja, koji je glavni povod današnjeg okupljanja, svaka država ima pravo da neguje svoj osećaj identiteta.

- Ne postoji apsolutno nikakva nesaglasnost između zdravog nacionalnog ponosa i evropske ideje, ili evropske budućnosti. Skup pozitivnih društvenih tekovina i nacionalnih tradicija u kombinaciji sa pomirenjem i regionalnom saradnjom, suština je onoga što Evropa zapravo jeste – poručio je Devenport.

Ambasador je podsetio i na dva jubileja - 175 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa između Britanije i Srbije i 40 godina od zvanične državne posete kraljice Beogradu.

Prijemu su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, lider URS-a Mlađan Dinkić, lider SNS-a Aleksandar Vučić, lider LDP-a Čedomir Jovanović i SPO-a Vuk Drašković, Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, drugi čelnici i funkcioneri srpskih stranaka, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, predstavnici javnog i kulturnog života, poslovnog sveta i medija.

(Telegraf.rs)