Veći deo opozicije za bojkot Rističevića

Veći deo poslanika opozicije napustiće salu svaki put kada bude govorio poslanik Marijan Ristićević u znak protesta zbog, kako kažu demokrate, njegove "brutalne spremnosti da napada ne samo političke protivnike već i decu koja se bore za život"

Većina opozicionih poslanika podržaće inicijativu DS za napuštanje skupštinske sale kada u njoj bude govorio Marjian Rističević, u znak protesta zbog njegovog neprimerenog ponašanja. Podsećamo, Rističević je na svom Tviter profilu optužio DS da koristi bolest jednogodišnjeg deteta za političku kampanju.

Poslanici kritikuju Rističevića zbog tvita o bolesti deteta, on krivi DS

Neću da pošaljem 1.000 žandarma da bismo se tukli sa muslimanima: Vučić o Zukorliću

Poslanik DS Goran Ćirić danas je najavio da će demokrate napuštati skupštinsku salu kada se Rističević bude obraćao po bilo kojoj temi, i pozvao poslanike da na taj način iskažu stav prema "brutalnoj spremnosti da se zalazi u privatne živote i najbežočnijim lazima napadaju politički protivnici, a sada i deca koja se bora za život".

Podršku toj inicijativi najavili su LDP, LSV, D JB, Nove stranke, Dveri.

Na pitanja novinara u parlamentu, lider LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je "užasno" ono što je Rističević uradio i da će svakako podržati predlog DS-a, ali je ukazao da to nije dovoljno.

Jovanović smatra da bi trebalo da se sazove sednica skupštinskog Kolegijuma, od kojeg očekuje jasan stav - ne samo verabalnu osudu veći i sankcije.

- Svi mi imamo decu, svi smo mi ili smo bili nečija deca, imamo porodice, roditelje, braću, sestre. Na takav način u Srbiji ne sme da se živi. Isto bih se ponašao da je nekome palo na pamet da govori tako o prodici nekoga na vlasti. Ne znam da li postoji dno, ali nikad nismo bili bliže dnu od ovog trenutka - rekao je Jovanović.

Poslanica LSV-a Marinika Tepić takođe je navela da je njene stranačke kolege odgovoriti na poziv DS-a, jer smatra da je to jedini način da Rističević više nema "preko potrebnu" publiku za sve što radi.

I Zoran Živković smatra da je Rističevićevo obraćanje bilo nedostojno i izražava spremnost da "učestvuje u svakoj manifestaciji koja treba da iskaže prezir i gađenje prema tome".

Podršku inicijativi najavio je i lider "Dosta je bilo" Saša Radulović, koji je kazao da Rističević svaki put kada govori nekoga vređa, a da su u većini slučajeva to bili poslanici tog pokreta.

Prema njegovim rečima, za vređanja nije kriv sam Rističević, jer je "on takav, kakav je", već da su "krivi" predsedavajući Maja Gojković i Veroljub Arsić, koji, kako kaže, to dozvoljavaju.

- Pozdravljam odluku ostalih opozicionih grupa da napuste salu kada Rističević govori. To nije poruka Rističeviću, to je poruka Maji Gojković - rekao je Radulović.

Poslanik radikala Miljan Damjanović rekao je da svaki poslanik ima pravo i snosi posledice za ono što radi i piše.

- To je lični sukob u koji ne želimo da se mešamo - rekao je Damjanović.

Poslanik Marjan Rističević je pre dva dana na svom Tviter profilu optužio DS da koristi bolest jednogodišnjeg deteta za političku kampanju.

- DS je čudo. Ćerki jednog od njih je 2015. RFZO je platio 460.000 evra operaciju u inostranstvu. Ove godine su sami odbili RFZO da bi pravili kampanju - napisao je Rističević na Tviteru.

(Tanjug/Telegraf.rs)