Neću da pošaljem 1.000 žandarma da bismo se tukli sa muslimanima: Vučić o Zukorliću

Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslimana? Ja neću, istakao je Vučić

Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas da će nastojati mirno da reši slučaj gradnje objekta investitora Muamera Zukorlića, za koji se tvrdi da je nelegalan, da će se zakon poštovati, ali da to ne želi da rešava tako da rezultat bude razbijanje glava.

Vučić: Razumeli smo poruku o postavljenju Gotovine

Vulin: Gotovina je uvreda za sve proterane Srbe i žrtve Oluje

Na pitanje novinara o tom slučaju, Vučić je rekao da nema sumnje da će se zakoni u Srbiji poštovati, i dodao da i on ima nekoliko pitanja za sve one, "a ima ih i u vladi i na drugim mestima", koji mu tu temu "svaki dan nameštaju", a sami su se sklonili, po principu "ajd'' ti Vučiću zapodeni rat...

- Ma nemoj! Izvinjavam se, ali sit sam takvih eksperimenata. Želim da to završimo bez razbijenih glava - rekao je premijer i zapitao okupljene kako bi oni to razrešili.

- Vi ste, recimo, doneli odluku i poslali ste 500 žandarma ili 1.000 da to urade i neko je zapucao na njih i oni uzvratili i imamo pet mrtvih ljudi...Ko je kriv za to? -

- Lako je da mi solite pamet svaki dan, hoćete li da imamo sukobe? - zapitao je.

-Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslimana? Ja neću - podvukao je Vučić i nastavio:

- Sad ćete da pitate - da li to znači da svaki musliman može da uradi bilo šta protivzakonito? Ne znači - nastavio je i dodao:

- Dajte da mi pokušamo da pronađemo način, a ne da uđemo u rat ili sukobe. Neću da pošaljem 1.000 žandarma da bismo se tukli sa muslimanima. Neću da imamo krvoproliće u Srbiji -

Jer, upitao je, da li neko zaista misli da će Zukorlić da pusti da taj objekat neko sruši, tek tako, a da ne okupi 5.000 ljudi. Neće, već je to rekao, podsetio je.

Na opasku novinara da to može da se tumači kao "povlačenje" države pred nekim, da ne bi bilo razbijenih glava, premijer je rekao da je saglasan sa tim, ali da neće izaći u susret zahtevima da se to reši razbijanjem glava.

- Želite od mene da odem dole da mu razbijem glavu i pokažem čija će glava da bude razbijena? - zapitao je Vučić i ponovio da neće tako rešavati taj problem:

- Pustite da pokušamo mirno da rešimo, pustite da pokušamo da razgovaramo mirno sa nekim - dodao je.

Inače, lako bi to rešili, samo je pitanje, istakao je, ko će da strada zbog toga.

- Svi znate šta se krije iza svega, samo nećete javno da govorite, nego svi smo zaštićeni, a ti Vučiću, magarče jedan, donesi odluku. Koju god odluku da doneseš, mi ćemo da te kritikujemo. Ako se ne umešaš, reći ćemo ti da država ne postoji, a ako pošalješ dole žandarmeriju, reći ćemo - napravio si rat i krvoproliće - rezimirao je premijer.

Kako je istakao svi znaju da je to tačno, da je u pravu i da bi tako bilo.

Na tom prostoru je mir, da li neko hoće da dogodine dole bude rat, zapitao je.

- Sit sam razbijanja glava - zaključio je Vučić.

(Tanjug/Telegraf.rs)