SĐD: DS i SNS drže nož i pogaču

"Ako DS ne uspe u tome, vladu će pokušati da napravi SNS. A ako i to ne uspe, bolje je napraviti veliku koaliciju nego ići na nove izbore", poručuje potpredsednica SPS-a

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović izjavila za B92 da još uvek nema dogovora o parlamentarnoj većini i da su priče o podeli resora još uvek daleko.

- Čini se čini da smo daleko od personalnih razmišljanja, pa čak i od podele resora, jer nema još parlamentarne većine. Prvo je potrebno formirati većinu, pa parlamentarna tela, zatim da sadašnji ministri podnesu ostavke, da se to uvaži, pa onda može da se ide ka formiranju vlade - kazala je ona u emisiji "Hoću da znam".

Komentarišući jučerašnju izjavu predsednika SPS-a Ivice Dačića da je za tu partiju važno da u buduću vladu osim LDP-a uđe i URS, Dejanović je rekla tu nije reč o personalnim podelama već o programskim i matematičkim načelima da se napravi vlada široke koalicije koja bi bila stabilna i kada bi se jedan partner naljutio i odlučio da napusti vladu.

- Šire koalicije, koliko je to moguće, su poželjnije i inerpretacija da Dačić neće Čedu bez Dinkića je interesantna kombinatorika autora tog teksta. Suština je da se vodi računa da buduća koalicija ima stepen sigurnosti i da će vlada trajati - kazala je ona.

Upravo zbog toga je SPS tražio da osim LDP-a u vladu uđe i URS, kako bi se izbegao ucenjivački potencijal partnera u budućoj vladi, dodala je ona. Ipak, naglašava ona, Demokratska stranka je ta koja formira vladu, a prema informacijama SPS-a do danas nije obezbeđena većina, ali onakva kakva će obezbediti funkcionisanje vlade. Tu je potrebna i matematička sigurnost, jer je bolje imati 150 nego 126 glasova parlamentarne većine, i to su razmišljanja SPS-a. 

- Ja i dalje mislim da naš proevropski put ne sme biti kompromitovan, da naša nacionalna politika ne sme biti kompromitovana, da ta politika treba da bude realizovna kroz vladu. Ali, mislim i da je LDP heterogena koalicija i šta ako se neko u LDP naljuti i odluči da napusti vladu. Zato mislim da treba obezbediti najveći konsenzus kako bi se obezbedilo sprovođenje dogovorene politike i u tom smislu je Dačić juče iznenadio kada je rekao da u vladu treba da uđe i URS - kazala je ona.

- SPS nema poziciju hoćemo nećemo, DS i SNS drže i nož i pogaču i oni treba da odluče koga žele u koaliciji i oni to treba da urade. SPS je tek treći koji treba da odlučuje o formiranju vlade. Dakle, Dačić odlučuje onda kada DS i SNS ne uspeju da oforme većinu, odnosno vladu - naglasila je Dejanovićeva.

Prema njenim rečima, DS je na putu da napravi stabilnu koaliciju i programski i brojčano. Ipak, na pitanje da li je moguća da Srbija dobije vladu sastavljenu od "velike koalicije" DS i SNS, Dejanovićeva kaže da je u politici sve moguće.

- Ako DS ne uspe u tome, vladu će pokušati da napravi SNS. A ako i to ne uspe, bolje je napraviti veliku koaliciju nego ići na nove izbore - zaključila je ona.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)