Davenport želi opet u Skupštinu Srbije

Šef delegacije EU u Srbiji gostovao na RTS

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport nada se da će u decembru biti otvoreno poglavlje pet u pregovorima Srbije sa EU , koje se tiče javnih nabavki.

- Evropska komisija je dala preporuku za otvaranje poglavlja pet, koje se tiče javnih nabavki, koje je veoma bitno u okviru efikasne borbe protiv korupcije. Sada je na zemljama članicama da donesu odluku o tome - rekao je Devenport gostujući na RTS.

On je dodao da se nada da će to poglavlje u pregovorima Srbije sa EU, biti otvoreno u decembru jer, kako kaže, "mora da se ide napred".

Govoreći o izveštaju EK o napretku Srbije u pregovorima on je rekao da je izveštaj objektivan i da su preporuke konstruktivne i precizne, te da izveštaj izražava zadovoljstvo napretkom Srbije što je omogućilo otvaranje četiri poglavlja.

- Izveštaj pozdravlja napore vlade u vezi sa modernizacijom javne uprave, ekonomskim reformama - rekao je on i dodao da bi se sada trebalo usredsrediti na konkretne preporuke kao što su primena akcionih planova za poglavlja 23 i 24, efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, zaštiti životne sredine, primeni preporuka nezavisnih reguilatornih tela.

Istakao je da želi da se vrati u Skupštinu Srbijeu ukoliko se za to steknu uslovi.

- Jasno kažem da sam spreman da se vratim na njen poziv u Skupštinu, na konkretan razgovor - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)