INAUGURACIJA: Nikolić se zahvalio Tadiću, intonirane himne Srbije i EU (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije došao je na svečanost u pratnji supruge Dragice, sinova i unuka. Inauguraciju su obeležili etno zvuci od srednjeg veka do danas, a na meniju su bila tradicionalna jela i dezerti od kajsije, šljive i maline

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na svečanoj inauguraciji da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta i da će pomoći da taj put bude nastavljen, da će u interesu države sarađivati sa svima u svetu, a da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

Nikolić se zahvalio svom prethodniku Borisu Tadiću, navodeći da je funkciju predsednika države obavljao u izuzetno teškom periodu. Predsednik Srbije posebnu zahvalnost uputio je komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, kome je Nikolić ukazao čast da se prvi obrati prisutnima.

U svom obraćanju, Nikolić je naglasio i da će sarađivati sa budućom vladom, ali da će svaku vladu i njen rad nadzirati i kritikovati.

- Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije, neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji. To sam obećao i od toga neću odustati - poručio je Nikolić.

Početak svečane inauguracije označilo je intoniranje himne Srbije "Bože pravde", a odmah za njom intonirana je i himna Evrope "Oda radosti", i to na srpskom jeziku.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je u zgradu Predsedništva oko 16.30 sati, u pratnji supruge Dragice, sinova i unuka.

Prema protokolu, zvanice na vratima zgrade do 17.40 dočekivali su predsednik Srbije i njegova supruga Dragica koja je obučena u rojal plavu haljinu, koja neodoljivo podseća na one koje je nosila Džeki Kenedi, sa skupljenom kosom u punđu i crnim salonkama, a od nakita na sebi ima biserne minđuše i broš.

Nikolićev prethodnik, lider DS-a, Boris Tadić stigao je u zgradu predsedništva oko 17.30 sati da bi čestitao svom nasledniku na mestu predsednika Srbije.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas satima je uredno čekao svoj red da čestita, propuštajući pritom srpske političare. Od stranih zvaničnika inauguraciji su prisustvovali evropski komesar Štefan File, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ministar spoljnih poslova Turske, zamenica ministra spoljnih poslova Italije, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ambasador Indije i Austrije.

Na svečanosti su bili i predstavnici Ruske Federacije, Slovačke, Grčke i Kipra, patrijarh Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor policije Milorad Veljović, premijer Mirko Cvetković, ministar prosvete Žarko Obradović, ministar kulture Predrag Marković, ministar zdravlja Zoran Stanković, lider SNS-a Aleksandar Vučić, lider SPS-a Ivica Dačić, predsednikaprinc Aleksandar Karađorđević sa suprugom, Adem Zilkić, Vladimir Mandić.

Na inauguraciji je bio i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, kome je predsednik RS Milorad Dodik čestitao na izboru za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN, kao i lider JS Dragan Marković Palma, lider URS-a Mlađan Dinkić, Saša Vukadinović iz BIA-e, lider DSS-a Vojislav Koštunica, Dragan Džajić, kao i Zaharije Trnavčević.

Komesar za proširenje EU Štefan File, prethodno je imao bilateralni susret sa predsednikom Srbije. Ali, među pozvanim zvanicama nisu bili lideri zemalja regiona.

Među zvanicama iz zemlje, pored poslanika novog saziva skupštine, bili su i predstavnici raznih udruženja, poput Udruženja učesnika ratova 1912-1918. godine i SUBNOR-a, ali i mladi matematičari, istraživači stanice "Petnica", predstavnici kulturnog i umetničkog života.

Inauguraciji su prisustvovale i estradne zvezde Marija Šerifović, Željko Joksimović sa suprugom Jovanom Janković, Dragica Radosavljević Cakana, Jovana Tipšin, Madam Piano, a među zvanicama bio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, proslavljeni košarkaš Vlade Divac.

Goste su dočekali članovi Kulturno-umetničkog društva "Gradimir" u srpskim narodnim nošnjama, a himnu je izveo hor KUD-a "Lola".

Zvanice su bile poslužene tradicionalnim srpskim specijalitetima i dezertom sa voćem po kojem je naša zemlja prepoznatljiva poput kajsije, šljive i maline. Od pića, gosti su bili u prilici da probaju i rakiju koju je Nikolić lično pekao, poznatu kao "Tomovača".

(A. Popović)