Tužilac odbio da uhapsi Tomicu Milosavljevića?

U službenoj belešci koju su načinili inspektori SBPOK nalazi se 14 osoba osumnjičenih za kriminalna dela prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa. Kako je i zbog čega tužilac za organizovani kriminal propustio da procesuira bivšeg ministra zdravlja, iako policija tvrdi da ima dokaze protiv njega

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević do danas nije dao nalog da se uhapsi bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, iako je pre više od četiri meseca od pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) dobio informaciju da se Milosavljevićevo ime pominje u okviru istrage o korupciji u zdravstvu prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa!

Pripadnici SBPOK sačinili su službenu belešku o tome da se na njih vršio službeni pritisak da se pojedina imena izostave iz krivične prijave, o čemu je prvo bilo reči u Insajderu na TV B92. Istu stvar ponovio je nedavno smenjeni savetnik u Ministarstvu zdravlja Ljuba Milanović, što su demantovali i Radosavljević i ministar zdravlja Zoran Stanković i ministar policije Ivica Dačić.

Službena beleška postoji!

Međutim, nedeljnik Stav objavio je službenu belešku u kojoj se objašnjava kako je sprečeno hapšenje prvoosumnjičenog Milosavljevića. Njegovo ime nalazi se na čelu liste od 14 osoba koje su, na osnovu onoga što je istraživao SBPOK, do sada morale da se nađu iza rešetaka.

Uz Tomicu Milosavljevića, na tom spisku su i Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja, Nevena Karanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Predrag Kon, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, Svetlana Vukajlović-Popržen, bivša direktorka Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja, Smiljka Mileusnić-Adžić, generalni direktor ``Jugohemije``, Vladimir Gravara, direktor ``Jugohemije``, Branislav Tiodorović, član Radne grupe za praćenje pandemije gripa, Goranka Lončarević, član Tenderske komisije i šef Odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije ``Dr Milan Jovanović Batut``, Jasna Markov-Pećanac, predstavnik Ministarstva zdravlja u Radnoj grupi za praćenje pandemije gripa, kao i Tanja Glušac-Maksimović, Bogdanka Trišić, Jasna Ljojić i Slađana Kosanović.

Na sastanku inspektora SBPOK i predstavnika Tužilaštva za organizovani kriminal zatraženo je da se po službenoj dužnosti gone Milosavljević, Pavlovićeva, Karanovićeva, Vukajlovićeva, Mileusnićeva i Gravara, jer su u okviru svojih službenih ovlašćenja favorizovali privilegovani položaj ``Jugohemiji`` i omogućili pribavljanje imovinske koristi za isto preduzeće tokom nabavke vakcina.

Ipak, Tužilaštvo je odbilo predlog Zorana Radevića, glavnog policijskog inspektora i Zorana Kosovca, policijskog savetnika da se pomenute osobe uhapse. Umesto toga, policajcima je rečeno da će Tužilaštvo izneti njihovo viđenje ovog problema i da će ga dostaviti. To je i učinila zamenica tužioca Mirjana Ilić, a u predlogu Tužilaštva kao osumnjičeni pojavili su se Svetlana Vukajlović, Vladimir Gravara i Ljubomir Pavićević, vlasnik i direktor preduzeća ``Detap`` iz Valjeva.

Zašto je tužilac napustio sastanak?

Inspektori su na sledećem sastanku s tužiocima rekli da taj predlog ne odgovara činjeničnom stanju i čak Miljku Radisavljeviću dostavili izveštaj sa skeniranim dokazima. Narednog dana iz SBPOK je poslat novi izveštaj u kome se konstatuje da je inspektorima jako teško da iz cele priče izostave ljude iz Ministarstva zdravlja zato što se onda cela priča izvlači iz konteksta.

Konačno, na sastanku održanom u Tužilaštvu 9. septembra prezentovan je novi spisak sa 14 imena, a inspektor Radević pustio je i prisluškivane telefonske razgovore osumnjičenih. Međutim, sastanak je prekinuo tužilac Miljko Radisavljević, uz izgovor da mora da ode iz zdravstvenih razloga. Dok je odlazio upitao je jedino da li je Svetlana Vukajlović ``dostupna u smislu realizacije``.

Radisavljević: Imao sam alergiju

Šta ga je sprečavalo da čitavih četiri i po meseca kasnije postupi po izveštaju SBPOK i naloži privođenje pomenutih osoba, tužilac Radisavljević nije uspeo da objasni u izjavi za telegraf.rs. On je potvrdio da je sastanak s policijskim inspektorima održan, ali da je morao da ga napusti.

- Tačno je, morao sam da izađem s tog sastanka zato što sam imao alergiju – kaže Radisavljević za naš portal, ne precizirajući kakva alergija je u pitanju.

Na pitanje kako komentariše optužbe da je upravo on skratio spisak osumnjičenih za malverzacije prilikom nabavke vakcina 2009. godine, Radisavljević nije želeo da odgovori:

- Nemam ništa novo da dodam, sve sam već rekao medijima u poslednjih mesec dana.

Tomica Milosavljević nije odgovarao na pozive telegrafa.rs.

Osim Svetlane Vukajlović, Vladimira Gravare i Ljubomira Pavićevića, nedavno je u okviru istrage o korupciji prilikom nabavke vakcina od firme ``Novartis`` uhapšena i Smiljka Mileusnić-Adžić, sestra Milke Forcan.

(telegraf.rs)