Tadić: Blizu smo formiranja većine, Dodik ne sastavlja vladu

Delegacija DS-a završila sastanak kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Konsultacije oko formiranja vlade trajale svega 15-tak minuta. Nova vlada će imati zajedničku politiku i o Kosovu i o Republici Srpskoj

Delegacija Demokratske stranke ekspresno je završila sastanak kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića jer su konsultacije oko formiranja vlade potrajale svega 15-ak minuta.

Za to vreme, lider DS Boris Tadić obavestio je Nikolića da će ga u narednim danima obavestiti da je formirana većina za sastav vlade.

- Blizu smo formiranja parlamentarne većine i uveren sam da ćemo u narednim danima to i učiniti - rekao je Tadić i dodao da se razgovori vode o ekonomskoj i nacionalnoj politici, EU, kao i o pregovorima sa MMF-om.

On je ponovio da koalicija okupljena oko DS-a razgovara sa svim strankama, osim sa SNS-om i DSS-om.

- Nije bilo nijednog minuta pauze po završetku parlementarnih izbora. Svi sa svima razgovaraju - SNS pokušava da dogovori svoju parlamentarnu većinu, a DS čini svaki napor da formira većinu koja će biti u interesu građana - istakao je Tadić posle konsultacija.

Prema informacijama iz DS-a, nova vlada će imati zajedničku politiku i o Kosovu i o Republici Srpskoj i to se ne dovodi u pitanje. Na pitanje zašto je sastanak s Nikolićem trajao tako kratko, Tadić je rekao da je delegacija DS-a predsedniku Srbije u pet minuta iznela sve što je imala, dodajući uz osmeh da su oni "efikasan politički sistem".

O približavanju stavova SPS-a i LDP-a, Tadić je kazao da se ne bavi zbližavanjem odnosa pojedinačnih stranaka, ali da je u politici obaveza svih pronalaženje kompromisa, "jer u suprotnom, politika gubi smisao". S predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kako je kazao, nije razgovarao o budućoj vladi.

- Dodik je moj dugogodišnji prijatelj, ali on nema nadležnosti vezane za formiranje vlade Srbije, kao što ni ja, kao bivši predsednik Republike i predsednik DS-a, nemam nadležnosti za formiranje vlade u RS. On, naravno, ima pravo da izriče stav u vezi s pitanjima budućnosti RS. Ako me pitate za moj stav u vezi sa stavovima Dodika i Čedomira Jovanovića, smatram da ta komunikacija nije korisna u ovom trenutku i izašla je iz sfere političkog dijaloga i prešla na lični nivo - objasnio je Tadić i dodao da je potrebno raspraviti sva pitanja, čak i ona o kojima postoji suštinska razlika.

Takođe je naglasio da ne veruje da je uopšte moguće formirati vladu koja će dovoditi u pitanje RS i Dejtonski sporazum:

- Dobio sam uveravanja od gospodina Jovanovića da on ne dovodi u pitanje na bilo koji način integritet RS svojim političkim delovanjem - rekao je Tadić i dodao da se nije slagao s mišljenjem lidera LDP u vezi sa Republikom Srpskom, kao i u vezi sa Kosovom i Metohijom, što je poznata činjenica, ali da smatra, takođe, da ta lična komponenta ne sme da se umeša u vremenu teške situacije kada je važno naći rešenja.

- Ne verujem da je uopšte moguće da u Srbiji bude formirana vlada koja će dovesti u pitanje Republiku Srpsku i Dejtonski sporazu rekao je Tadić.

U zgradu Predsedništva Srbije oko 12 sati došli su Boris Tadić, zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas i potpredsednici DS-a Dragan Šutanovac, Jelena Trivan, Dušan Petrović i Bojan Pajtić, kao i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim L jajić.

S druge strane, Tomislav Nikolić je tokom konsultacija s predstavnicima liste "Izbor za bolji život-Boris Tadić" rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji zemlju očekuju do kraja godine.

- Relevantne političke snage u Srbiji moraju da se ponašaju odgovorno prema građanima i da ne dozvole da, zarad uskostranačkih interesa, ispaštaju naš narod i naša država - kazao je Nikolić.

Novi predsednik Srbije nastaviće u ponedeljak 11. juna u 12 sati političke konsultacije sastankom s predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS. Kako navode u toj službi, lider socijalista Ivica Dačić je već potvrdio dolazak.

(Telegraf.rs / Tanjug)