Tabaković: Zamrzavanje plata i penzija i povećanje PDV su poslednje mere štednje

Kandidat SNS-a za premijera Srbije smatra da bi, pre povećanja PDV-a, trebalo bolje regulisati naplatu poreza, legalizovati sivu ekonomiju i smanjiti poreze na plate

Kandidat Srpske napredne stranke za premijera Jorgovanka Tabaković smatra da zamrzavanje plata i penzija i povećanje PDV-a nisu mere o kojima može da se govori kao o prvim merama koje jedna odgovorna država treba da preduzme. Ona objašnjava da pre povećanja PDV moraju biti iscrpljene sve rezerve ušteda u državi.

Ona je ukazala da bi svi koji se bave poslovima javnih finansija trebalo da imaju na umu da je povećanje PDV-a poslednja mera koja treba da bude preduzeta i da ona direktno utiče na standard stanovništva.

- Ova država je neodgovorna i oni koji je predstavljaju opet bi da uzmu tamo gde je najlakše - rekla je Tabakovićeva na skupu o većoj finansijskoj odgovornosti vlasti u Srbiji, koji je organizovala Državna revizorska instuticija.

Tabaković je naglasila da dok ne budu iscrpljene sve rezerve ušteda u državi, kao što su bolja naplata poreza, uvođenje sive ekonomije u legalne tokove, efikasnije sprovođenje javnih nabavki, smanjenje poreza na plate, o povećanju poreza na osnovne životne namirnice ne treba biti ni govora. Ona je istakla da se tako ne dobija kredibilitet da se zemlja izvuče iz krize.

- Priča o povećanju PDV-a, kao jednoj o prvih mera, govori o tome da se uopšte ne menja pristup javnim finansijama i budžetu, jer se uvek pribegava da se uzme tamo gde je najlakše, a ne tamo gde država ima zadatak i obavezu da otkrije odlivanje javnih sredstava na mnogo mesta na kojima smo javno ukazivali - dodala je Tabaković.

Ona je rekla da je zamrzavanje plata i penzija poslednja tema na dnevnom redu, kao i da se i za socijalno ugrožene kategorije stanovništva može naći rezerva u progresivnom oporezivanju viših prihoda onih koji zarađuju više i iznad su srednje klase. Prema njenim rečima, niko nema pravo da u Srbiji smanjuje i zamrzava penzije dok ne pokaže da država ne postoji zbog vlasti i "privilegovane političke kaste, koja neće da se liši svojih privilegija".

(M. S. / Tanjug)