Nikolić sa Dežerom o poseti Briselu

Novoizabrani predesdnik Srbije razgovarao je sa šefom delegacije EU u Srbiji, između ostalog, o uslovima koje Srbija treba da ispuni kako bi otpočela pregovore o pridruživanju EU

Izabrani predsednk Srbije Tomislav Nikolić sastao se u sedištu SNS-a sa šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i tom prilikom izjavio da je sa njim razgovarao o aktuelnoj situaciju u Srbiji i njegovoj poseti Briselu 14. juna.

Nakon sastanka Nikolić je novinarima da će ga u Briselu primiti predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i šef diplomatije EU Ketrin Ešton.

Kako je dodao, sa Dežerom je razgovarao i o poštovanju ljudskih i manjinskih prava, stanje na jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji, pregovirima na tu temu, kao i o uslovima koje Srbija treba da ispuni kako bi otpočela pregovore o pridruživanju EU.

Nikolić je ponovo apelovao na stranke koje vode pregovore o formiranju vlade da "to učine što pre" i da mu već u ponedeljak, ako imaju dogovor, "to i kažu".

Pija Arenkilde Hansen, portparolka predsednika Komisije Žozea Manuela Baroza izjavila je na brifingu za novinare da tačan datum posete, koju je Nikolić najavio za 14. jun, još nije utvrđen i da se na tome radi.

- Radujemo se dijalogu sa predsednikom Nikolićem i spremamo plan sastanaka tokom njegove predstojeće posete Briselu - izjavila je ona.

Upitana o planovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, portparolka šefice diplomatije EU Ketrin Ešton Maja Kocijančič je rekla da se u Briselu nadaju da će taj dijalog što pre biti nastavljen nakon što se u Beogradu formira vlada.

- Potrebno je još dosta uraditi na tehničkim aspektima dijaloga i na implementaciji dosad postignutih sporazuma - rekla je Kocijančič novinarima.

(D.Z./Tanjug)