Ignjatović: Jataci nisu primarna nadležnost Tribunala

Priča o jatacima nije toliko bitna za ukupnu sliku saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, a izveštaj Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom je "izuzetno pozitivan", rekao je šef Vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović

Šef Vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da razume interesovanje glavnog tužioca Serža Bramerca za pitanje jataka, ali da je otkrivanje pomagača optuženika pre svega u nadležnosti organa Srbije.

- Važno je zbog svih nas da se vidi ko je pomagao. Pogotovo će biti važno da se vidi ko su bili ti ljudi, da li je eventualno neko ko mu je pomagao možda bio iz nekih državnih struktura - rekao je Ignjatović.

On je naveo da čitava priča o jatacima nije toliko bitna za ukupnu sliku saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, i dodao da je izveštaj Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribualom "izuzetno pozitivan".

- Iz izveštaja koji je Bramerc uputio Savetu bezbednosti UN vidi se da je saradnja na veoma visokom nivou. Sigurno je važno otkriti ko su jataci, ali to nije nešto što je u primarnoj nadležnosti tužilaštva Haškog tribunala - objašnjava Ignjatović.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je 22. maja tokom posete Beogradu da je i dalje veoma važno da se otkrije ko je skrivao haške optuženike, navodeći da će samo u tom segmentu njegov izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom biti negativan.

(D. Z. / Beta)