Zapad želi vladu DS i SNS?

Indirektno, preko posrednika, već se puštaju probni baloni, ali zvanični razgovori na tu temu još nisu počeli, tvrdi izvor blizak vrhu aktuelne vlasti

Iz zapadnih diplomatskih krugova predsedniku Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću i lideru Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću poručeno da bi bilo najbolje da njih dvojica formiraju vladajuću većinu.

- Nisu to bile ucene niti klasični pritisci, već sugestije da koalicije oko DS-a i SNS-a formiraju prvo parlamentarnu većinu, a onda i novu vladu. Bukvalno, svakodnevno i jednima i drugima stižu takvi predlozi, pa čak su i neki ambasadori velikih zemalja jasno poručili da bi to bilo najbolje za Srbiju. Indirektno, preko posrednika već se puštaju probni baloni, ali zvanični razgovori na tu temu još nisu počeli - tvrdi izvor blizak vrhu aktuelne vlasti.

Inače, Boris Tadić i Ivica Dačić sastali su se u ponedeljak uveče oko ponoći, ali sastanak nije dugo trajao. Predsednik SPS-a je poručio da nema ništa protiv da DS imenuje mandatara za sastav vlade u kojoj bi okosnica bile koalicije oko socijalista i demokrata.

Dačić je potvrdio navode i ponovio da neće po svaku cenu da bude vlast.

- Istina je da sam se sreo s Tadićem jer smo rekli da ćemo prvo razgovarati s koalicijom oko DS-a. Narednih dana biće još razgovora. Ono što sada mogu da kažem jeste da parlamentarne većine nema ni na vidiku i da koalicija oko SPS-a neće po svaku cenu da ide u vlast. Ako treba, možemo da budemo i opozicija – rekao je Dačić.

On je takođe za "Blic" izjavio da čeka da DS, kao najveća stranka, predloži mandatara za sastav nove vlade.

(Izvor: Alo)