ŠTA JE TO KOHABITACIJA? Kad Tadić kaže Tomi...

Reč "kohabitacija" rečnici bukvalno prevode sa: život udvoje, snošaj i spolno opštenje. "To je kad se svi lepo dogovore, sednu u fotelje i puše kohibe", kaže Ivan Tasovac, direktor Filharmonije

Najčešće spominjana strana reč u političkom govoru Srbije poslednjih dana je "kohabitacija", reč kojom bi se označila situacija u kojoj su predsednik i premijer iz suprotstavljenih stranaka.

Taj termin skoro je zaboravljen u protekle četiri godine, budući da su i predsednik i premijer Srbije bili iz redova DS, a posle pobede kandidata SNS Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, ponovo je izvučen iz političke riznice.

Kohabitacija je izraz koji se u politici upotrebljava za situacije kada izvršnu vlast u nekoj državi dele pojedinci, grupe ili političke stranke koje predstavljaju tradicionalne suparnike, odnosno koji su oštro ideološki, interesno ili na neki drugi način suprotstavljeni.

Ipak, ona, se razlikuje od dvovlašća s obzirom na to da dve strane, zahvaljujući Ustavu, imaju relativno jasno definisana ovlašćenja koja priznaju jedna drugoj, te su prisiljene da "žive zajedno", što je doslovan prevod latinske reči "cohabitatio".

"Vokabular" "kohabitaciju" objašnjava kao reč ženskog roda i prevodi je kao: stanovanje zajedno, život udvoje, snošaj i spolno opštenje.

 

(D. Zlojutro)