Anđelković: Sastanak Vučića sa Putinom bio ključan za otvaranje poglavlja 23

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, Hrvatska takve poteze nikada ne preduzima ukoliko iza nje ne stoji neka velika sila

Hrvatska je preko svojih zvaničnih kanala dostavila pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji.

HRVATSKA i zvanično dostavila saglasnost za OTVARANJE POGLAVLJA 23!

Kao članica Evropske unije, Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se, na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu početkom maja, poglavlje 23 u pregovorima Srbije za pridruživanje EU otvori sledećeg meseca.

POGLAVLJA 23 i 24 KLJUČNA: Poslanik Bundestaga Josip Juratović uputio jasnu poruku Srbiji

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, Hrvatska takve poteze nikada ne preduzima ukoliko iza nje ne stoji neka velika sila.

Selaković: Nastavićemo da ispunjavamo uslove za pristupanje EU

- Tako je bilo i prošle godine, kada je uvela carinsku blokadu Srbiji. Tada je očekivala da će iza te njene odluke stati Nemačka, ali je to, kasnije se pokazalo, bila loša procena - rekao je Anđelković.

Isti je slučaj i sada, kada je očekivala da će iza ove blokade u pregovorima očekivala da će stati SAD.

VUČIĆ I PUTIN U MOSKVI: Rusija računa na dalji razvoj odnosa sa Srbijom

- Međutim, naš državni vrh je lobirao i na zapadu, u Vašingtonu i u Briselu, ali i u Moskvi. Sastanak Vučića i Putina imao je veliki uticaj za neke zapadne sile, jer je Srbija tako pokazala da ima geopolitičku alternativu, da jedna velika sila kako što je Rusija stoji iza nje. To je razlog što su neke zapadne sile pristisle Hrvatsku da odblokira pregovore Srbije sa EU što pre - rekao je Anđelković.

(Telegraf.rs)