SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO! Funkcionerka EU otvoreno ocenila Srbe

- Sigurna sam da neće biti pristupanja Srbije EU bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice - rekla je Lunačekova

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je Tanjugu da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova, i to ne zbog toga što ona to tvrdi, već zbog iskustva koje je EU imala sa Kiprom.

BRITANSKI MINISTAR PRAVDE: Treba da izađemo iz EU, stižu Srbi i Turci!

Lunačekova je na marginama "Foruma civinog društva - Beograd", u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

- Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja - rekla je Lunačekova.

Ona je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih.

Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, "zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije".

- To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice - rekla je Lunačekova.

NOVI ŠAMAR IZ EU! Građani Kosova mogu bez viza u EVROPU

- Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU - kazala je Lunačekova.

Ona smatra da će se "unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima".

(Telegraf.rs/Tanjug)