NE TEČE NAM MED I MLEKO ALI SMO MNOGO TOGA URADILI! Vučić pozvao investitore iz Nemačke da dođu u Srbiju (FOTO)

Srbija je trenutno sposobnija od mnogih zemalja pa i članica EU da savlada probleme s kojima će se u narednom periodu suočiti, poručio je premijer Aleksandar Vučić na poslovnom forumu u Frankfurtu, dodajući da isto tako namerava da nastavi stabilan rast

Premijer Srbije Aleksandar Vučić  rekao je  da će Srbija nastaviti da ulaže napore da očuva stabilnost i mir u regionu, izrazivši uverenje da će u tome uspeti.

SRBIJA JE DOBRO MESTO ZA INVESTICIJE! Vučić pohvaljen za reforme od premijera nemačke pokrajine Hesen! (FOTO)

"Mislim da smo bili u mogućnosti da pokažemo celom svetu koliko napora ulažemo u stabilnost regiona. Moja prva poseta kao premijer je bila je poseta Sarajevu, a video sam se i sa prištinskim liderima više od 15 puta, i to ne samo u Briselu. Uspeli smo da smirimo tenzije u odnosima Beograda i Prištine", rekao je on.

Istina, dodao je, i dalje brojimo "teške" godišnjice, ali region je prošao kroz teške dane uspešno, a da nije bilo nikakve destabilizacije.

Zbog toga je, kako je rekao, i uveren da će Srbija uspeti da privuče još kompanija iz inostranstva da ulažu ovde, pa tako i kompanije iz Nemačke.

Istakao je da će Srbija nastaviti reforme, čije su rezultate prepoznale i međunarodne finansijske institucije, podsetio da je zemlja značajno skočila na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da je prošla tri revizije MMF-a, a uslediće i četvrta i peta nakon izbora.

Srbija je, ponovio je, privržena svom putu u EU, političkoj stabilnosti, koju je postigla, reformskom procesu koji će nastaviti.

"Nismo zemlja gde teče mled i mleko, ali smo puno stvari uradili, sproveli teške reforme u protekle dve godine. Mi smo izuzetak u istočnoj Evropi, jer smo bez ikakvog pritiska sproveli fiskalnu konsolidaciju i smanjili plate i penzije. Mislim da smo obavili odličan posao", kazao je on.

Podsetio je i da je Srbija prošle godine ostvarila privredni rast, nakon više godina recesije, što je veliki uspeh.

"Prošli smo kroz teška vremena i pokazali da smo odgovorni i da možemo biti deo evropskog društva", poručio je on i ponovio da je strateški cilj Srbije da postane deo EU, i da je na tom putu već otvorila dva poglavlja, a spremna je da otvori dalja dva.

"Ako se vaše kompanije suoče sa nekim problemima uvek ćemo biti spremni i otvoreni za razgovor i rešavanje. Dođite u Srbiju, proverite i verujem da ćete zavoleti našu zemlju, a novac koji ćete uložiti će ostvariti veće profite nego bilo gde drugo", poručio je on.

Navodeći da u Hesenu živi oko 23.000 naših grđana, te ako se računaju i Srbi iz drugih regiona, onda ih je u Nemačkoj više od 40.000, premijer je izrazio nadu da će se ti ljudi vratiti i preneti svoje znanje stečeno u Nemačkoj.

"Učinićemo sve da promenimo ne samo poslovno okruženje, već i da promenimo nas. Počeli smo sa teškim procesom promene svesti i nastavićemo tim putem", zaključio je premijer. Ranije danas premijer Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom ekonomije Savezne pokrajine Hesen Tarek Al Vazir   o ekonomskoj saradnji dve zemlje, o nemačkim investicijama i evropskom putu Srbije.

Vučić je ocenio da je stabilnost regiona najvažnija za Srbiju i da bez toga nema ekonomskog napretka, dodajući da više kompanija iz Hesena već investira u Srbiji a da je ekonomska reforma, koju je srpska vlada sprovela, dovela do privrednog rasta, ali i pomogla u kreiranju boljeg i sigurnijeg poslovnog okruženja."Evropski put Srbije je, takođe, dobra garancija stranim investitorima", zaključio je premijer Vučić i pozvao ministra Al Vazira da sa privrednom delegacijom poseti Srbiju

Istakavši da je Frankfurt finansijski centar Nemačke, ministar Al Vazir je naglasio da je preko 200 nemačkih kompanija iskazalo interesovanje za učešće na Poslovnom forumu, što, prema njegovim rečima, pokazuje da Srbija ide u dobrom pravcu i da postaje povoljno mesto za ulaganja nemačkih investitora.

On je pokazao interesovanje za ekonomski napredak Srbije, kao i za još bolju saradnju dve zemlje, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

( Telegraf.rs / Tanjug )